Ходенето помага за намаляване на риска от всички хронични заболявания

Ходенето помага за намаляване на риска от всички хронични заболявания ...

8 ползи от ходенето пеша.


Ходенето помага за намаляване на риска от всички хронични заболявания и се счита за "чудо" от много лекари. Това, което прави ходенето най-добрата форма на упражнение за вашето здраве е фактът, че то е лесно за сърцето и ставите и следователно оказва по-голямо въздействие върху цялостното ви здраве. Тренировките имат по-голям и по-бърз ефект, но могат да навредят на ставите ви. 

Ето няколко ползи от ходенето за здравето ви:

1. Ходенето регулира кръвното налягане

Корейското изследване, проведено от Корейския институт по спортна наука в Сеул, установи, че 40 минути ходене на ден намалява нивото на кръвното налягане при хора с хипертония. 

2. Ходенето се бори с рака на гърдата при жените

7 часа ходене на седмица намалява риска от рак на гърдата след менопаузата с 14%. Жените, които са избрали да ходят повече от 7 часа седмично и в по-бърз режим, са имали 25% по-малко шансове да бъдат диагностицирани с рак на гърдата. Проучването твърди, че съществува силна връзка между физическата активност, особено ходенето, и предотвратяването на рака на гърдата.

3. Разходката намалява риска от диабет

Изследване, публикувано през 2012 г., показва, че минаването на 3000-7500 стъпки на ден може да бъде ефективно при лечение или превенция на диабет тип 2. Също така, трябва да се правят почивки при по-дълги разходки или просто да се правят по-къси разходки. С други думи, ходенето намалява нивата на кръвната захар, които отговарят за причиняване на диабет тип 2.

4. Ходенето помага за производството на витамин D

Учените от Университета в Западен Онтарио стигат до извода, че витамин D е силно свързан с крехките кости, фрактури и трудности при ходене. Един ефективен начин да получите достатъчно витамин D е да ходите 15-30 минути на ден, докато слънцето все още е навън. По този начин създавате силен щит срещу рак, множествена склероза и диабет - просто не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти!

Източник: jenite.bg