Ходенето е резултат от еволюцията. Фактът, че се движим изправени,

...
Ходенето е резултат от еволюцията. Фактът, че се движим изправени,
Коментари Харесай

Ахилесовото сухожилие – възможни проблеми и лечение

Ходенето е резултат от еволюцията. Фактът, че се движим изправени, се дължи на анатомичен подробност. Човешкото ходило обезпечава дейно отбиване при вървене или тичане, което е от решаващо значение за развиването ни. А като цяло опорно-двигателната система на индивида се състои от доста кости, мускули, стави и сухожилия.

В именитата борба за Троя Ахил е отпред на гръцките войски. Той устоя на всички противников офанзиви, тъй като майка му го потапя в реката на подземния свят като бебе и го подарява с неуязвимост, само че единствено петата му остава суха. Точно там Ахил е ударен от отровна стрела.

Тази легенда е обвързвана с най-дебелото и мощно сухожилие в цялото тяло, което минава през петата. Ахилесовото сухожилие предава силата на мускулите на прасеца към стъпалото. То може да издържи натоварвания от над половин звук.

В крепко положение Ахилесовото сухожилие се състои от колагенови нишки подредени паралелно, които са по едно и също време опънати и еластични. Ако обаче има натоварване в сухожилието, може да зародят дребни разкъсвания, които са извънредно мъчителни. Може да отнеме месеци, до момента в който тъканта се възвърне. Това се случва най-вече посредством придвижване, специфични разтривки, терапия с ударна вълна и други способи на лекуване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР