Хлябът ще поскъпва, каза пред БНР Мариана Кукушева – председател

...
Хлябът ще поскъпва, каза пред БНР Мариана Кукушева – председател
Коментари Харесай

Съюз на хлебарите: Хлябът ще поскъпва

Хлябът ще нараства, сподели пред БНР Мариана Кукушева – ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ аргументите са сложни – от тол таксите, през възможна неприятна годишна продукция до повишаването на тока и газа.

„ Ние не участваме в никакви протестни дейности, тъй като оставяне на популацията без самун в директен превод значи оповестяване на военно състояние. При нас нещата не са толкоз директно свързани с опцията да се включим в дейни дейности, изразяващи неодобрение, само че изрично би трябвало да кажем, че обстановката е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са доста тревожни “, сподели тя.

„ Нямаме ясна визия какво ще коства това за нашия отрасъл, защото всеки хлебопроизводител има личен периметър, в който доставя своята суровина и транспортира спомагателната суровина – тя не беше включена в таблицата на Световната банка. Световната банка някак доста наизуст беше определила някакви 2 стотинки на численост самун, като се базираше на цени на съществени първични материали от преди 3-4 години. Неактуалността на тези калкулации ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развиване “.

Кукушева обаче не се ангажира с точни калкулации за повишаването на хляба в резултат на тол таксите. В хлебопроизводството има голям сив бранш, напомни тя и посочи в тази връзка:

„ Въвеждането на такива тежки, ненапълно и рестриктивни ограничения по отношение на изрядните бизнесоператори би довело до увеличение на сивия бранш. Той е този, който не заплаща отговорности и налози “.

Като различен огромен проблем Мариана Кукушева уточни сушата:

„ Сушата рискува вярното развиване на зърнените култури. Липсата на сняг води до неспособност растенията да основат своя мощна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани през пролетта, когато се откри какви са вредите “.

И въпреки всичко тя е безапелационна, че няма никаква заплаха България да остане без пшенична годишна продукция.

Оскъпяването на хляба и на всички останали артикули и услуги в страната се диктува и от предстоящото покачване на цената на силата за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и така нататък /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР