Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира председателят на Националния съюз

...
Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира председателят на Националния съюз
Коментари Харесай

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне със стотинки, цената му зависи от търговските вериги

Хлябът ще нарастне със стотинки, предвижда ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева, съгласно която цената му от дълго време зависи от комерсиалните вериги, а не от производителите.

" Тежка и динамична - такава е обстановката, в която работи браншът на хлебопроизводителите и сладкарите в изискванията на възходящи цени на енергоносителите ", разяснява тя в ефира на БНР. По думите й наклонността за продължаващо повишаване на цените провокира суматоха на пазара и нелоялни търговски практики.

Поскъпването на житата също демонстрира доста бързо разрастваща се инфлация, която би трябвало да се овладее. Кукушева счита, че бизнесът може да бъде подкрепят еединствено посредством две схеми. Първата от тях е съкращаване на държавния уред - редуциране на държавните чиновници, които тежат на бюджета.

" Това са 1 милион души, а в бизнеса за заети съвсем същото число. Така излиза, че на гърба на хората в частния бранш са всички останали. В себейстойността на хляба 35% е цената на труда на служащите ", установи шефът на НБСХС.

Второто предложение пък е за 9% Данък добавена стойност върху главните храни. Според нея това ще усили постъпленията от директни косвени налози, ще изсветли бранша, ща освободи и средства за бизнеса, който да увеличи и заплащането на чиновниците.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР