Хлябът може да поскъпне. Свинското месо може и да запази

...
Хлябът може да поскъпне. Свинското месо може и да запази
Коментари Харесай

Възможно е и хлябът да поскъпне

Хлябът може да нарастне. Свинското месо може и да резервира сегашната си цена, откакто цяла година растеше - само че не е доста несъмнено. Това обясниха хора от съответните сектори пред БНР през днешния ден. Новините идват на фона на тихо повишаване на съществени артикули през последните месеци. Потребители да вземем за пример се оплакват, че наред със свинското месо, чиято цена сега е над 10 лева за кг в някои огромни градове, скок има и при пилешкото. 

Според Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, цената на насъщния ще се вдигне поради тол таксите, а и заради фактори като нарастване на разноските за сила, за нощен труд и така нататък А също и поради реколтата: „ Сушата рискува вярното развиване на зърнените култури. Липсата на сняг води до неспособност растенията да основат своя мощна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани през пролетта, когато се откри какви са вредите “.

Твърде песемистични прогнози за своя бранш пък даде Полина Хаджистоева, ръководител на Асоциацията на свиневъдите. По думите ѝ цената на свинското евентуално ще се задържи на моментните равнища, само че  прогнозите за сектора по никакъв начин не са положителни. Кризата, знае се, се дължи на африканската чума. „ Производството от страните, които нямат чума все още - Белгия, Германия, износът им е главно към Китай. В Европа остава по-малко свинско. Като цяло количеството на свинско месо на европейския пазар е понижено фрапантно. Потреблението е доста огромно. Това постанова и увеличението на цената “, съобщи Хаджистоева. Според нея преди казуса с чумата страната ни е задоволявала родния пазар с към 50% от месото, в този момент обаче към - 35%. Кризата е всестранна - заболяването ликвидира стопанствата, а по-късно големи проблеми се появяват и пред месопреработвателите, защото липсва суровина.  " Тепърва следва да се сблъскваме с това в идващите месеци и години ", съобщи Хаджистоева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР