Хлябът е поскъпнал с 2-3%, което се равнява на 10-12

...
Хлябът е поскъпнал с 2-3%, което се равнява на 10-12
Коментари Харесай

Хлябът у нас поскъпна с 10-12 стотинки

Хлябът е поскъпнал с 2-3%, което се равнява на 10-12 стотинки, разгласи ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.
Наблюдава се и внезапно изменение в цената на ориза през март 2020 година - с към 15% нагоре, главно поради COVID-19.
По отношение на олиото пък повишаването е обвързвано с климатични фактори. По думите му при плодовете и зеленчуците обаче се регистрират доста по-ниски цени през последния есенно-зимен сезон. Цената на месото не търпи смяна от най-малко година и половина.
"Не е правилно, че на пазара няма българско месо, броят на прасетата е възобновен отпреди чумата ", съобщи Иванов. Той заключи, че пазарът е постоянен, с непрекъснат превес на предлагането.
Прясното мляко в България всеобщо е с добавена млечна пудра. Това пък демонстрира ново проучване на Българската национална асоциация "Активни консуматори ". Организацията е изследвала 17 марки прясно мляко, а единствено 3 от тях или 17.6% се оказват чист естествен проддукт. Млечната пудра, наричана у нас изсъхнало мляко, е изсушено сурово мляко. В това положение има доста по-дълъг период на валидност и е по-удобно за превоз и предпазване.
Според данните при 4 от пробите вложената млечна пудра е в диапазона 10-49%. Най-многобройната категория е млека, съдържащи сред 50 и 85% млечна пудра - 7 марки. При други 3 обаче количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях надали има прясно мляко, разясняват от "Активни консуматори ". От организацията не са показали съответните марки мляко, само че са безапелационни, че в тази ситуация става дума за машинация на потребителите.
Резултатите ясно демонстрират, че производителите всеобщо влагат млечна пудра в прясното мляко. "Независимо от нашите подозрения в точните стойности на добавеното изсъхнало мляко, съществуването на такова прибавяне е открит факт. Напълно чисти са единствено 3 марки. Това е имитация на хранителен артикул и машинация по отношение на потребителите. От страна на производителите по този метод се употребява по-евтина суровина и се заобикалят проблемите, свързани с доставките, превоза, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Накратко - печелят се повече пари ", изясняват от потребителската организация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР