Хлябът е неизменна част от храненето в почти всички култури.

...
Хлябът е неизменна част от храненето в почти всички култури.
Коментари Харесай

Ето 5 грешки с хляба, които водят до напълняване

Хлябът е неизменима част от храненето в съвсем всички култури. Той участва на трапезата и е високо скъп. Вкусен, бухнал, може да се употребява по всевъзможни способи и е прелестен компаньон на всяка хапка без значение сладка или солена.
Хлябът обаче е апетитен за един от най-големите виновници за наднорменото тегло. Той е и най-често изключваният артикул от храненето. Вярно е, че изключването на хляба понижава общия калориен банкет, само че също по този начин е правилно, че освен хлябът е единственият провинен за проблемите с тежестта.
Въглехидратите, чийто представител е и хлябът, са демонизирани и заклеймявани като основни причинители на затлъстяване, нараснал риск от диабет, висок показател на телесна маса. Въглехидратите обаче са и незаместим макронутриент, съществена група хранителни субстанции, без които тялото ни не може да действа вярно. Би могло, само че в дълготраен проект това може да докара до редица здравословни проблеми, защото въглехидратите са съществена съставка от телата ни. Те са и основният ни източник на сила.
Проучванията сочат, че страховете ни от хляба са неоснователни. Това счита Лиза Московиц, основен изпълнителен шеф на NY Nutrition, която в свое изявление пред livestrong.com споделя, че въглехидратите в хляба не водят автоматизирано до струпване на мастни кафези и наддаване на тегло. Това демонстрират данни от изследване, което нейният екип е провел и които данни Московиц е събрала в своята книга The Core 3 Healthy Eating Plan.
Лишаването от въглехидрати, на които представител е и хлябът, може да има противоположен резултат по-късно и да докара до нараснал апетит. Въглехидратите вършат храната по-вкусна, засищаща и енергизираща. Те са горивото, от което организмът се нуждае.
За да се възползвате от всички изгоди, които вкусният и потребен самун предлага е значимо обаче да не допускате някои неточности с него. Тези неточности са и в основата на проблемите с тежестта, а не хлябът самичък по себе си.
Ето и грешките, които евентуално допускате с хляба.

1. Избирате самун без фибри.
Фибрите също са въглехидрати. Но те са най-хубавите ни другари измежду въглехидратите, тъй като не провокират скок в кръвната захар, балансират я, подкрепят установяването на енергиен баланс, даже на енергиен недостиг, който е необходим за изгарянето на мазнини. Хлябът с високо наличие на фибри оказва помощ за продължителното поддържане на задоволеност.

2. Избирате самун с добавена захар.
Ако се вгледате по-внимателно в етикетите на другите типове самун с изненада ще установите в какъв брой доста от тях се съдържат добавени захари в някаква форма. Това, за жалост, прави хляба нездравословен и същински провинен за наднорменото ви тегло и здравословните ви проблеми. Такъв самун вместо да стабилизира равнищата на кръвната захар провокира внезапни и ненадейно скокове в стойностите ѝ, което е и повода за наднорменото тегло, нарушаванията в енергийния баланс в тялото, огладняването, предразположението към трупане на мазнини вместо освобождение на сила.

3. Избирате пречистен бял самун вместо пълнозърнест.
Пълнозърнестият самун постоянно е по-добрият избор. Белият самун е мощно пречистен. Обикновено точно в него има и добавени захари за възстановяване на усета. От друга страна, пълнозърнестият самун съдържа трици, зародиши на зърното, които стабилизират кръвната захар и потискат апетита.
Пълнозърнестият самун е източник на протеини, които са значими за построяването на мускулна тъкан. Те доставят витамини от група В, които предизвикват контрола на тежестта, съгласно Клиника Кливланд.

4. Не комбинирате хляба със здравословни протеини и мазнини.
Ако желаете по-дълготрайна задоволеност, сила, липса на апетит за сладко, здравословно намаляване, добавяйте здравословни протеини и мазнини към пълнозърнестия си самун, цялостен с фибри. Това е най-хубавата композиция за ръководство на тежестта и разграждане на непотребните мазнини. Освен това тази композиция усъвършенства храносмилането, подтиква метаболизма. Сред потребните протеини и мазнини са нетлъстото месо, рибата, яйцата, бадемовото масло, зехтина, авокадото, маслините, хумусът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР