Хлябът е една от храните, познати на човека от най-дълбока

...
Хлябът е една от храните, познати на човека от най-дълбока
Коментари Харесай

С колко точно белият хляб е по калоричен от пълнозърнестия

Хлябът е една от храните, познати на индивида от най-дълбока античност. Хората вършат и употребяват самун още от неолитната епоха. Учените считат, че първият самун, изработен от житно зърно, стрито с камък, смесено с вода и изпечено на огъня, е от към 10 хиляди години преди Христа. И макар че хлябът ни е прочут толкоз от дълго време, към момента като че ли не не задоволително наясно с питателните му свойства. Затова и не престават да се популяризират разнообразни схващания, множеството от които изцяло неверни.
 Плесента по хляба и безвредна ли е
Безопасна ли е плесента по хляба

И може ли просто да я изрежем и да ядем

Според испанското издание Hola един от най-популярните легенди, в който не трябва да имаме вяра, е обвързван със схващането, че има огромна разлика в калориите на пълнозърнестия и белия самун.

Пълнозърнестият самун в действителност обезпечава на организма единствено към 20 калории по-малко. В 100 грама бял самун има 277 ккал, до момента в който в 100 грама пълнозърнест - те са 258. Това не значи, че пълнозърнестият самун не е за предпочитане пред белия, само че не и поради разликата в калориите.
 Снимка 480412

Без никакво подозрение можем да потвърдим, че пълнозърнестият самун (но в действителност пълнозърнест) е доста по-полезен за здравето.

Докато белият самун се прави с рафинирани брашна, за пълнозърнестия се употребяват брашна, направени от цялото зърно на зърнените култури. И тъкмо заради тази причина пълнозърнестият самун резервира всички потребни съставки, като фибри и минерали, сред които калций, магнезий и цинк. От тези хранителни субстанции да вземем за пример белият самун е лишен.
 Хлябът, вярното му предпазване и по какъв начин да остане свеж за по-дълго
Как да запазим хляба свеж за по-дълго

Във фризер или в кутия

Пълнозърнестият самун не e забавен единствено на хранително равнище, само че и има преимуществото, че ни засища доста повече. По този метод ни оказва помощ да контролираме апетита, изключително в случай че задачата ни е да отслабнем.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР