Хлебарки съжителстват заедно с бъдещите висшисти на България в Студентски

...
Хлебарки съжителстват заедно с бъдещите висшисти на България в Студентски
Коментари Харесай

Хлебарки посрещат в Студентски град-младежи живеят в мизерия

Хлебарки съжителстват дружно с бъдещите висшисти на България в Студентски град. Тотална бедност, остаряло обзавеждане, падаща мазилка и нечистотия съпътстват живота на младежите, принудени да живеят в общежитията, с цел да се образоват в софийските университети. Това сподели инспекция на „ Телеграф “ на място.

„ Аз съм в потрес. Бях чувала какво ли не, само че в този момент, като видях къде съм попаднала, ми идва да се самоубия. Тук няма естествени условия за живот “, разяснява първокурсничка, настанила се от две седмици в едно от общежитията.

„ Единственото е, че на свободен наем цените в София са галактически и сме принудени да живеем в бедност, а от университетите не обезпечават средства за ремонт “, добави различен студент.

Младите хора признават, че родителите им са купували материали, с които са си освежили стаите, ремонтирали баните и подменили обзавеждането. Но не всички имат и тази опция, по-бедните студенти не могат да си разрешат ремонт за тяхна сметка. „ Майсторите в София взимат доста скъпо на квадрат, не е като в провинцията. А изискванията са ужасни “, жалва се друга студентка. Студент призна, че направил ремонт за 2500 лв., като запазил всички касови бележки и фактури, само че от университета изрично му отказали да го възмездят даже на половина от платеното. „ Те дори ни предизвикват сами да си ремонтираме, само че вършат ангажименти, че е напълно за наша сметка “, добавя друга студентка.  

Ужасяващи условия, липса на обикновена хигиена в общите пространства, за които няма чистач, а студентите са принудени сами да метат коридорите. Изключително остаряла материална база, мебели от средата на 1980-те години на предишния век. Отделно се оказва, че е цялостно с вредители, защото не се отделят средства за напръскване и обезпаразитяване. В общежитията е бъкано с хлебарки, има и дървеници. Студенти настояват, че в мазетата се разхождат плъхове колкото котки, имало и мишки. „ Ние си гледаме котка и нямаме мишки, само че тези на първия етаж имаха “, призна студентка.

„ Сами си купуваме препарати за разчистване, тоалетни такъми, нищо не обезпечават “, добави друга.

Студентите обясниха, че плащали по 25 лв. наем, което е алегорична сума, само че за сметка на това токът излизал доста скъпо. Причината е, че в студентските общежития токът е промишлен, защото нямат статут на жилищни здания, а са към университетите. „ Аз съм от средата на месеца и ми пристигна 70 лв. ток, което е неуместно “, оплака се студентка и призна, че нейна колежка в съседство имала сметка от 200 лв.. Младите хора са обезпокоени за зимата, защото в мизерните панелки е студено и отоплението също изисква повече средства. Блокчетата не са санирани, част от тях са и със остарели дървени дограми, има и късметлии, където най-малко дограмата е заменена.  Все отново има няколко блока, които се реновират напълно, само че в тях не са настанени студенти, защото се правят строително-ремонтни действия. Единствените актуализирани и функциониращи общежития, където изискванията са доста по-добри, бяха на УНСС, сподели нашата инспекция в региона.

6,4 млн. лв. в края на 2021 и още 10 млн. лв. през април 2022 година отпусна държавното управление за реновиране на студентските общежития. Всичките суми обаче към момента не са усвоени и занапред това ще става. През месец септември 2020 година държавното управление даде 66 млн. лв. за ремонта на студентски общежития. През 2020 година са усвоени едвам 700 000 лева, а през 2021 година - 26 152 209 лв.. От информация в Министерския съвет излиза наяве, че ремонтите включват възстановяване на социално-битовите условия на студентите и енергийната успеваемост на постройките.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР