Хлапето е раздразнително, удря главата си в стената, в пода

...
Хлапето е раздразнително, удря главата си в стената, в пода
Коментари Харесай

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Хлапето е раздразнително, удря главата си в стената, в пода или в решетката на креватчето, скубе си косите в израз на митинг, яд, засегнатост. Каквато и да е повода да се самонаранява, това постоянно буди паники у родителите.
Подобно държание може да се свърже с безкрайната сила и лудория, само че постоянно съществена причина са неточности във възпитанието.

Каква е повода за това държание

Самонаказанието е нападателно държание, при което експанзията е ориентирана към родителя, само че има завоалиран и въздържан темперамент. Тя носи и неизказана болежка.
Ако родителите не вземат ограничения, с придвижване на възрастта тези деца ще търсят утешение в ястие, неистини, обири или друго недопустимо държание. 
Причините за сходно държание могат да са разнообразни и в огромна степен зависят от темперамента на хлапето.

Ето най-честите и по какъв начин може да се излезе мъдро от обстановката. Коментира фамилният психолог Елнара Агаева пред ya-roditel.ru.

Детето се самонаранява

В знак на митинг

Ако родителят е властнически и постанова волята си във всичко, което прави хлапето, към 2-годишна възраст то стартира съществено да се съпротивлява и да отхвърля да се подчинява. 
Сам по себе си митингът е качество на водачите – едно качество, което всеки желае да има. На такова дете обаче е мъчно да му се откаже нещо, тъй като то е уверено, че всичко по право му се поставя.

Бурната реакция идва в отговор на несъразмерната родителска суровост, безкрайните забрания и ограничавания, които му се постановат, или пък прекомерно строгите ограничавания и рамки, които се слагат. 
И детето отреагира. По собствен метод се бори с ограничението на свободата си и унижението, като употребява силата си против себе си.

Неправилно е : обзети от суматоха и боязън, да го наказвате, да викате и да му се карата, още по-малко да му да посягате. В отговор на вашето държание детето ще плаче още по-силно.

Полезното държание : Ефективната реакция на майката: нежно да прегърне детето, когато то пробва да се самонарани. Да седне до него и да се опита да го успокои.
Добър метод е с повече думи да опише на детето какво то усеща в дадения миг.

Например: „ Мама ти забрани да ядеш бонбон и в този момент ти си доста сърдит. Сърдиш се на мама. Но откакто се наобядваш, ще можеш да изядеш два! “
Съвет : Обмислете доста тъкмо и премахнете непотребните условия към детето, въздържайте се от непотребни забрани. Учете се и вие да вършиме взаимни отстъпки.

Когато изпитва възприятие на виновност

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР