Хлапета стават фермери в образователна игра, която не е като

...
Хлапета стават фермери в образователна игра, която не е като
Коментари Харесай

„Фермата” се пренася в забавачката

Хлапета стават фермери в просветителна игра, която не е като известното тв риалити, само че като него тренира работа в група, умеене да се взимат решения в обстановки с голям брой условия и да се понася загубата. Докато си отглеждат наужким овощна градина и се пробват да овардят крушите, ябълките и сливите от гарвана, децата ще учат цветовете, преброяване и подбиране с ново потомство немски екоиграчки от серията Haba. Това планува извънкласна форма, която ще започва за първи път тази година, в случай че родителите се доверят на екипа на Сдружение „ Децата на България - развиване и бъдеще”. Той е създал програмата „ Играя, изучавам и създавам с Haba”, заимствайки опит от немски детски градини, където по този метод се води главното образование. От 30 типа игри доцент Елена Събева от Педагогическия факултет в Пловдивския университет е подбрала 15, които ще бъдат предоставени гратис и ще се употребяват по време на заниманията в детските градини. Първата е ДГ " Котаракът в чизми ".

Методът влиза като опция за в допълнение образование след близо 5 година работа. Някъде през 2012-а една майка попаднала инцидентно на немските игри в интернет. По това време Елеонора Георгиева била шеф на компания и се заела да внесе тези играчки на българския пазар. За да видя по какъв начин се работи с тях, пътувах до Германия и влязох в детски градини там, споделя ентусиастката. Немската система на предучилищното обучение е друга с това, че групите са смесени с деца на друга възраст. Тук такава среда се основава в спомагателните занимания по ползи в детските градини.

Игрите Haba усъвършенстват обществения контакт сред децата, като в същото време развиват познавателни качества, игрова просвета и дарба за приемане на загубата, изяснява Георгиева. Играчките са от картон и дърво, а в Германия всяка година се появява ново портфолио с артикули според от това какво са подсказали потребностите на децата.

В опитите си да научи и нашите малчугани да играят по този модел Елеонора Георгиева първо потърсила контакт с директорката на ДГ „ Мирослава” Радка Гъркова, а след това и с доцент Елена Събева, която преподава на студентите по предучилищна и начална педагогика в ПУ. През предходната образователна година се стигнало до апробиране на игрите в 5 детски градини - „ Мирослава” и „ Зорница” в Пловдив и 3 в Пазарджик. Първоначално педагозите възприемали пособията като игра, благодарение на експертите от ПУ разкрили необятните им благоприятни условия да са също способ за преподаване и средство за обосноваване. Учителите към този момент сами оферират свои тълкования, които разрешават в играта да се включат повече деца и да се търсят нови аспекти на влияние върху тях.

15-те игри, с които ще започва цикълът на образование, са с разнообразни равнища на трудност. Педагогът съгласно степента на развиване на хлапетата ще подбере с коя да ги занимава, всяка се разпростира в две занятия. Една от обичаните на децата е „ Овощна градина”, в която могат да се включват хлапета по на 2 година В първото равнище децата опознават цветовете с обемни жълти круши, червени и зелени ябълки и сини сливи. Развиват бдителност и умеене да съпоставят, когато им се даде задачата да ги слагат върху четири дървета, на чиито клони са нарисувани същите плодове. Всяка игра има зарче. В тази на страните му има цвят или плод. Ако от горната страна се случи жълтата страна, хлапето би трябвало да вземе плода с този цвят и да го сложи на съответното дърво. На една от стените е изобразен гарван. Ако то застане с птицата нагоре, пернатото прави крачка по пътечката към овощната градина. Целта е децата да изпреварят гарвана и да опазят градината от него, а в случай че не съумеят, да одобряват, че той е победил. При по-големите се вкарват още детайли, само че това става след 5-годишна възраст, когато е основана игрова просвета. Извънкласното занятие няма да приключи със общоприетия открит урок, какъвто изнасят децата от групите по танци и британски. Включените в Haba заниманията ще показват игра, в която ще въвлекат и родителите.

По време на апробацията на 12 игри също включихме подобен детайл, като хлапетата взеха игри за у дома, играха със фамилията, а след това възрастните трябваше да попълнят оценъчна карта, споделя Елеонора Георгиева. В нея вписвали дали играта е харесала на малчугана, коя избира и за какво, среща ли компликации, по какъв начин възрастните преценят изгодата.

Игрите Haba към този момент са издържали теста и на експертите по време на апробацията. Педагозите ги оценили по 7 критерия: досегаемост, първичен и дълготраен интерес, държание и съблюдаване на разпоредбите по време на играта, резистентност на вниманието, реакция при загуба, както и дали детето демонстрира творчество и въображение, като предлага нови разновидности и способи да се играе.

През идната година в Германия ще бъде публикувана и нова серия, чиято цел е и да раздвижи физически децата - „ Active kids”.
тагове Фермата екоигри детска градина  „ Фермата ” се придвижва в забавачката  „ Фермата ” се придвижва в забавачката
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР