Хизбула помага за осъществяването на подкрепената от Русия офанзива в

...
Хизбула помага за осъществяването на подкрепената от Русия офанзива в
Коментари Харесай

"Xизбула" доказа, че САЩ не могат да направят много в Южна Сирия

Хизбула " оказва помощ за реализирането на подкрепената от Русия атака в Южна Сирия, споделят проправителствени източници, излагайки на показ рестриктивните мерки на политиката на Съединени американски щати, които се надяват, че Москва ще може да извади от страната Иран и подкрепяните от него групировки. Ролята на " Хизбула " в офанзивата край границата с Йордания и окупираните от Израел Голански възвишения е предизвикателство за настояването на Израел иранските протежета да бъдат държани надалеч от израелската граница - разломната линия от десетилетия в арабско-израелския спор.

" Хизбула " е главен участник в планирането и направляването на тази борба ", споделя пред Ройтерс един пълководец от районния съюз, подкрепящ Дамаск. " Всички знаят това - израелският зложелател, приятелите, дори руснаците ", прибавя той.

Ролята на " Хизбула " включва ориентиране на сирийските сили, споделя командирът. Подкрепяната от Иран формация е дислоцирала и свои елитни елементи, само че тя стои на по-заден проект спрямо предходните акции в Сирия, защото регистрира риска от ескалация с Израел.

Високопоставен представител на районния съюз, който поддържа Асад, сподели, че на юг " Хизбула " се бие " под прикритието " на сирийската войска. Европейски посланик сподели, че подкрепяните от Иран сили надали вземат участие " с огромна бройка ". Кампанията разкриваше пред Асад вероятността да разкрие отначало значима комерсиална артерия с Йордания, да възвърне контрола си върху Голанските възвишения и да смаже бунтовниците, които преди бяха считани за опасност заради близостта си до Дамаск. Вашингтон е споделил на бунтовниците, които поддържаше преди, да не чакат неговата интервенция. И някои от тях сложиха оръжие.

В политическо отношение акцията е измежду една от най-сложните за Асад. Израел притиска неговите съветски съдружници да държат надалеч от границата му подкрепяните от Иран сили. Освен това Израел, сходно на Вашингтон, желае те да бъдат отстранени в по-голяма степен от Сирия. И отправените неотдавна съветски апели към несирийските бойни елементи да изоставен южните територии бяха възприети като частично ориентирани към подкрепяните от Иран елементи.

 Войници на президента Башар ал Асад край границата с Йордания.
© Handout, Reuters

Войници на президента Башар ал Асад край границата с Йордания.

По-миналата неделя съветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън сподели, че на срещата на върха в Хелзинки президентът Доналд Тръмп ще разиска Сирия с Владимир Путин от Русия. " Има благоприятни условия за реализирането на по-широки договаряния в поддръжка на извеждането на иранските сили от Сирия и връщането им в Иран, което би било забележителна стъпка напред ", сподели Болтън пред Си Би Ес Нюз.

След седем години война, в която бяха убити стотици хиляди души, в този момент Асад господства благодарение на съдружниците си над преобладаващата част от Сирия, въпреки че огромни елементи от севера и от изтока остават отвън неговия надзор. Присъствието на турски и американски сили в тези зони ще затрудни по-нататъшното придвижване. След като Асад се стреми към военна победа, наподобява има дребна вяра за договаряне на мир при шест милиона сирийци в чужбина като бежанци и 6.5 млн. разселени навътре в страната. Само офанзивата на югоизток прокуди 270 хиляди индивида.

Ключова поддръжка

Подкрепата на Иран и " Хизбула " оказа помощ на Асад да оцелее при напредването на бунтовниците и при вакуума във властта преди време, а по-късно да придобие територии, когато през 2015 година пристигна и помощта на съветската бойна авиация. Подкрепяните от Иран шиитски милиции също имаха значима роля в удържането на територии. Русия бе разположила по земя постоянни елементи, военна полиция и частни наемници. Макар че Иран и Русия поддържаха близко съдействие, неотдавна изникнаха различия, а точно - напрежение се появи предишния месец, когато съветски елементи дойдоха в зона на дислокация на " Хизбула " покрай ливанската граница. На идващия ден руснаците се отдръпнаха.

Представител на съюза в поддръжка на Асад съобщи, че Съединени американски щати сякаш се надяват " да заместят " иранското въздействие с съветско въздействие, само че това е безсмислено. Русия и Иран имат " съгласие " в Сирия, прибавя представителят. " Няма да има поврат в бойната конюнктура в Сирия " акцентира той. А Асад е споделил, че " Хизбула " и другите му съдружници ще останат задълго.

Отстраняването на Иран и " Хизбула " от югоизтока бе една от задачите на контактите сред Съединени американски щати, Русия, Израел и Йордания, които се стремяха - безрезултатно - да предотвратят държавната атака, сподели европейският посланик. " Предполагам, че дребен брой иранци няма да основат огромни грижи на израелците, само че по-голям брой иранци или от " Хизбула " ще ги основат ", добави дипломатът. Израел се усеща " много комфортно " с връщането на сирийските войски по границата с Голанските възвишения, до момента в който групи като " Хизбула " стоят надалеч.

" Мисля, че израелците с съображение са удовлетворени и уверени, че ще могат да продължат да възпират, а също да постановат и реализиран съглашение, което да държи Иран надалеч от Голанските възвишения за момента ", сподели дипломатът. Обаче температурата може да нарасне, когато офанзивата се реалокира от провинция Дараа към Кунейтра, където през май напрежението сред Израел и Иран провокира военна борба. По-миналата неделя Израел укрепи своите танкови и артилерийски подразделения на Голанските възвишения. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1383)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР