Хитовият сериал на HBO Чернобил“ успя не просто да съживи

...
Хитовият сериал на HBO Чернобил“ успя не просто да съживи
Коментари Харесай

Споменът за `Чернобил се превърна в нова бизнес ниша

Хитовият сериал на HBO „ Чернобил “ съумя не просто да съживи предишното и да отвори спор за нуклеарната енергетика, само че и открие една ниша в онлайн търговията. В последния месец се отбелязва същински взрив на артефакти, свързани с повредата от 1986 година
Бизнесът със артикули от руската ера като цяло се разраства в последното десетилетие и е задвижван главно от купувачи от Съединени американски щати.
Продажбите са изключително доходоносни за търговци от някогашните руски републики, които работят от домовете си и имат достъп до голям брой реликви. Те настояват, че макар таксите съумяват да си обезпечат до 500 процентна облага с легални продажби на платформи като eBay и Etsy, написа Свободна Европа.
" Като от Чернобил "
След излъчването на сериала през май и юни продавачите още повече са повишили продажбите си. Към описанията на продуктите те към този момент прибавят думата „ Чернобил “ или израза „ като от Чернобил “.
Медалите, раздавани на „ ликвидатори “ - т.е. на хора, които са взели участие в почистването на зоната към Чернобил след гърмежа през април 1986 година, са най-често продаваните продукти. Близо 600 000 такива медали са били раздадени на бойци, пожарникари, служители на реда и цивилни чиновници.
Един колекционер от Украйна, който през годините е събрал стотици от тях и понякога е успявал да продаде по нещо, споделя, че след излъчването на сериала внезапно е съумял да продаде 700 медала по 11 $ на брой. Търговци от Обединеното кралство на собствен ред ги препродават на двойно по-висока цена.
На цена сред 10 и 40 $ западни купувачи се снабдяват и със руски военни медали, свързани с злополуката, както и възпоменателни монети, някои от които са сечени през 2016 година
През юни онлайн продавач от Украйна пусна за наддаване орден от 1983 година, кой отбелязва стартирането на авариралия 3 години по-късно четвърти реактор на Чернобил. Три дни преди края на наддаването, разгласен за 12 юни, най-високата получена оферта е за 48 $.
Друг неповторим артефакт – железен орден, основан през 1988 година и получен от боец, взел участие в интервенциите по почистването на района на Чернобил, бе продаден в Ebay от търговец в Киев за 700 $.
Уреди, противогази, купчина карти
Съветски уреди за премерване на радиацията са друга от горещите артикули, като началната цена на наддаванията в интернет стартира от 50 $.
Един от онлайн търговците пък продава цяла купчина от карти за вписване на равнищата на радиация, които са били раздавани на бойци и доктори, като една от тях се продава за 2 $. Те са общоприети и не са директно свързани с нещастието в Чернобил, само че са от същия тип, който е бил употребен по време на интервенцията по пречистване на региона.
Съветските противогази, каквито са употребявали и служащите в Чернобил, се продават на цени сред 20 и 50 $.
В същото време английски търговец продаде повече от 300 комплекта противогази и костюми, защитаващи от радиация - по 85 $ комплекта.
... и парче от самия реактор
Но едно от най-удивителните оферти въпреки всичко е от един продавач от Киев, който на 31 май оповестява в eBay, че против 2 800 $ предлага „ автентичен графитен блок от ядро на руски атомен РБМК реактор в Чернобил “. Автентичността на продукта не се удостоверява по никакъв метод и продавачът не предлага никакви документи.
За изявление пред чешкото списание „ Рефлекс “ Дана Драбова, атомен физик, оглавяващ държавната организация за нуклеарна сигурност в Чехия, разяснява, че фактически е допустимо това да е графитен блок от ядро на руски РБМК реактор в Чернобил. Тя разяснява, че от всички 17 сходни реактора, които са въвеждани в употреба, 10 фунцкионират и до през днешния ден, като всички са на територията на Русия. Всеки от тях е минал модификации за възстановяване на сигурността. Тя прибавя, че Русия продължава да създава графитни блокове за реакторите в електроцентралите в Смоленск, Курск и Ленингрд.
Въпреки изказванията на търговеца, че графитният блок не е бил употребен в ядрото на реактор, Драбова предлага на възможния покупател на този продукт да ревизира с апарат равнището на радиацията.
Важно е да се означи, че тази договорка няма по какъв начин да се извърши поради разпоредбите на търговията в eBay, които не разрешават продажбата на сходни артикули. Ден след излъчването на последния епизод от сериала „ Чернобил “ на 4 юни, офертата бе свалена от уеб страницата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР