Хирурзите от Комплексния онкологичен център Пловдив се справиха с две

...
Хирурзите от Комплексния онкологичен център Пловдив се справиха с две
Коментари Харесай

Извадиха 5 кг тумор от гърдите на мъж в Онкото

Хирурзите от Комплексния онкологичен център Пловдив се оправиха с две извънредно тежки интервенции в един ден, за които вложиха виртуозни умения. Това оповестиха от здравното заведение.

Единият им пациент е 60-годишен мъж с голям израстък, обхващаш цялата гръдната стена. Първоначалното подозрение е било за рак на гърдата, само че по време на експресното проучване /гефрир/ са излезли подозрения за сарком – необичаен израстък на гръдната стена, последвало е удостоверение на резултата, което дефинира по-нататъшните оперативни дейности.

Д-р Вълчо Петков и екипа му са съумели да го отстранят на един стадий. Злокочественото образувание е тежало близо 5 кг.

Другият пациент е жена, която преди 15 години е оперирана от карцином на на гърдата. Ходила е рядко на прегледи, защото е гледала болния си мъж, имала е и спомагателни тежки фамилни драми, а през това време е развила израстък и на другата млечна жлеза. Притеснявала се да потърси лекарска помощ, до момента в който гърдата не станала мощно мъчителна, зачервена и голяма.

Към всичко това се прибавя и тежко сърдечно заболяване – 71-годишната жена е с пейсмейкър, само че защото туморът е бил огромен, е трябвало на първо време да стартира химиотерапия, с цел да се смали размерът. Още на първия курс обаче е направила остра сърдечно-съдова уязвимост, лекарите във Втора база на КОЦ са съумели да овладеят обстановката и да я спасят, само че това наложило спиране на процедурите.

По този метод хирурзите-онколози остават в една доста тежка обстановка – да се оправят с напреднал и голям израстък, разяснява основният оператор доктор Ваня Балева. Онкокомитетът взе решение въпреки всичко да оперираме, с цел да не остане пациентката без лекуване. Затова интервенцията е доста значима за нея, добави специалистката. Освен всички затруднения, доктор Балева и екипът ѝ е трябвало да отстранят още един огромен израстък, който за шанс е бил незлокачествен, защото е пречел да стартират с образуванието обхванало цялата гърда и всички лимфни възли.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР