Хирурзи от Торино извършиха за пръв път в Европа трансплантация

...
Хирурзи от Торино извършиха за пръв път в Европа трансплантация
Коментари Харесай

Трансплантираха на един човек 4 органа наведнъж

Хирурзи от Торино направиха за пръв път в Европа трансплантация на четири органа едновременно върху един пациент. Става дума за двата бели дробове, за панкреас и за черен дроб, които са били присадени на 47 годишен мъж, съобщи Канал 3.

Приемателят е от южния италиански град Бари и от години страдал от генетичното заболяване циститна фиброза, за което са типични тежките инфекции на белите дробове, на черния дроб и на други вътрешни органи. Мъжът от дълго време чакал в локалната болница да му бъде трансплантиран бял дроб, само че преди десетина дни положението му станало извънредно тежко и той бил превозен с заплатен от страната полет в най-престижната болница на Торино. Там обаче ситуацията за малко да излезе отвън контрола на докторите, защото отказал да действа и черният дроб на пациента. След незабавна консултация хирурзите решили, че индивидът може да бъде избавен единствено в случай че му бъдат присадени по едно и също време бели дробове, черен дроб и панкреас. Зачакали донор, който за шанс на приемателя се появил не след дълго близо до Торино – млад мъж, умрял от мозъчна контузия. Последвала 15 часова интервенция, която била осъществена на два стадия и от два екипа – първо проф. Мауро Риналди с хората му присадили белите дробове, а по-късно проф. Ренато Романьоли и асистентите му направили трансплантацията на черния дроб и панкреаса.

Според здравното официално съобщение на "Града на здравето " интервенцията е завършила сполучливо, присадените органи са почнали да действат обикновено и пациетът е настанен в отделението за интензивна сърдечно-съдова терапия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР