„Хирургическите маски значително забавят разпространението на респираторните вируси, заедно с

...
„Хирургическите маски значително забавят разпространението на респираторните вируси, заедно с
Коментари Харесай

СЗО отново развенча мита за маските и коронавируса


„ Хирургическите маски доста забавят разпространяването на респираторните вируси, дружно с капките влага, издишани от индивида ", настояват учените

Експерти от Световната здравна организация /СЗО/ и учени от Хонконг и Съединени американски щати акцентираха, че елементарните хирургически маски доста забавят, само че не стопират разпространяването на ковид., оповестяват международните организации.

Те цитират научна обява в американското списание "Нейчър медисин ".

„ Нашите проучвания демонстрират, че хирургическите маски доста забавят разпространяването на респираторните вируси, дружно с капките влага, издишани от индивида.

Но те не препятстват напредването на вирусните частици дружно с аерозолите. Това значи, че носителите на ковид от нов вид могат да употребяват хирургически маски за закъснение развиването на епидемията ", пишат учените.

Още от началото на пандемията експертите от Световната здравна организация, а също по този начин доста интернационалните експерти-епидемиолози прекомерно скептично се отнесоха към потреблението на елементарни хирургически маски в битката против епидемията.

Медиците отчитаха обстоятелството, че вирусът се популяризира най-вече по аерозолен път, чиито частици свободно минават през порите на елементарните маски. Както е известно, те не имат степен на отбрана FFPv3 или по-висока.

Международен екип медици под управлението на Бенджамин Коулинг, експерт от Центъра на СЗО по надзор на разпространяването на епидемията в Хонконг, изучил по какъв начин вирусите на грипа и другите коронавируси се популяризират по въздушно-капков път.

За задачата екипът изследвал група от 250 доброволци, страдащи от белодробни инфекции. Половината от тях си поставили хирургически маски и дишали в специфичен уред, улавящ капките влага и аерозолните частици.

Другата група дишала без маски. И в двата случая вирусът бил предаден, само че при хората с маски се установило известно закъснение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР