Хирошима отбелязва 74-ата годишнина от атомното бомбардиране на града, като

...
Хирошима отбелязва 74-ата годишнина от атомното бомбардиране на града, като
Коментари Харесай

Хирошима отбелязва 74-та годишнина от ядрената бомбардировка на САЩ

Хирошима отбелязва 74-ата годишнина от атомното бомбардиране на града , като кметът му възобнови апелите за унищожаване на такива оръжия и изисква от японското държавно управление да направи повече ., оповестява " Таймс ".

Кметът Казуми Мацуи изрази угриженост в мирното си послание по отношение на възхода на самоцелната политика в света и прикани водачите да работят непрекъснато за реализиране на свят без атомно оръжие .

" Днес по целия свят виждаме тесногръд шовинизъм в нанагорнище, напрежение, засилено от интернационално съревнование, с нуклеарно разоръжаване в застой ", разяснява Мацуи в своята мирна декларация.

Той прикани по-младите генерации в никакъв случай да не не помнят атомните бомбардировки и войната като просто някакво събитие от историята , а да мислят, като прикани международните водачи да дойдат и да посетят градовете потърпевши от нуклеарна бомба , с цел да научат какво се е случило .
 Организация на обединените нации: Светът губи скъпа спирачка на нуклеарна война
Организация на обединените нации: Светът губи скъпа спирачка на нуклеарна война

Това евентуално ще усили, няма да понижи, опасността от балистични ракети

Премиерът Шиндзо Абе призна възходящите разлики сред нуклеарните и неядрените страни .

" Япония се ангажира да служи като мост сред нуклеарните и неядрените страни и да управлява интернационалните старания, като в същото време търпеливо се пробва да ги убеди да си сътрудничат и да водят разговор ", изяснява Абе в обръщението си по време на церемонията.

Той дава обещание да резервира пацифистките и нуклеарни правила на нуклеарната политика на Япония, само че не даде обещание да подпише контракт .

Оцелелите, техните близки и други участници означиха гърмежа в 8:15 ч. с минута безмълвие.

Тържествената гала в Хирошима е часове откакто Северна Корея организира ракетни проби .

Кметът на Хирошима упорства Япония да се причисли към контракта за възбрана на нуклеарните оръжия, Абе отхвърля , написа японският " Киодо Нюз ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели в своето обръщение: " Светът длъжен на хората в Хирошима и Нагасаки , другият бомбардиран град, за тяхната храброст и морално водачество за напомнянето на всички за човешката цена на нуклеарната война ".

Папа Франциск възнамерява да посети Хирошима и Нагасаки през ноември по време на първото папско посещаване в Япония откогато Йоан Павел II обикаля през февруари 1981 година

74-годишният Ясуо Кубо, който претърпява бомбардировките като бебе разяснява: " Не би трябвало още веднъж да водим война. Всеки ще разбере, в случай че пристигна тук . "
 Новият началник на Пентагона желае американски ракети със междинен обхват в Азия
Новият началник на Пентагона желае американски ракети със междинен обхват в Азия

Бих предпочел да стане в идващите месеци

Припомняме, в края на Втората международна война, в утрото на 6 август 1945 година американският бомбардировач B-29 " Енола Гей " хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена " Little Boy " (в превод - " хлапак " ) . Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - " Fat Man " ( " дебеланко " ), с която е опустошен град Нагасаки .

Във връзка с това днешният ден е избран като Световен ден на битка за възбрана на нуклеарното оръжие , както и Ден на Хирошима. До този миг Съединени американски щати не се извинили публично на Япония за използването на двете нуклеарни бомби, чиято радиация към момента лишава животи.

За пръв път човечеството употребява най-разрушителното оръжие - атомното . За пръв път имаме всеобщо еднократно изтребване на хора - в " индустриални количества ".

Това става в самия завършек на Втората международна война . Съединени американски щати са изправени пред огромния си зложелател в Тихоокеанския район - императорска Япония. Имат и да си отмъщават поради унищожената си армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и поради други провали.

Американските стратези вземат решение, че в случай че се хвърлят в стандартна битка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава вземат решение да прибегнат до новото оръжие - то ще вземе десетки хиляди жертви, само че ще форсира края на войната и ще спести доста повече жертви .

Така Америка изяснява пред света за какво е взела злокобното решение .
 Съединени американски щати влага в ракетни тествания
Съединени американски щати влага в ракетни тествания

Излизането от ИНФ улеснява военните " да се оправят освен с Русия, само че и с Китай "

На 6 август 1945 година сутринта бомбардировачът B-29 Enola Gay излетява от военната авиобаза, ситуирана на остров Тиниан в западната част на Тихия океан. Полетът продължава към 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предизвестие фиксират приближаването на няколко американски самолета , които се насочат към южна Япония.

Била оповестена паника, направено е радио послание в доста градове, в това число Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е доста дребен, не повече от три, и въздушната паника била анулирана , а японците вземат решение да не прихващат такова малко формирование, с цел да икономисват гориво и самолети . По радиото било предадено общоприетоо известие, че е рационално популацията да се насочи към бомбоубежищата, " в случай че врагът нападна, само че това не се чака ".

В 08:15 часа локално време " Enola Gay " хвърля " Малчугана " в центъра на Хирошима . Бомбата се взривява на към 600 метра над повърхността, на място умират към 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите доближава 140 000 души - издъхнали след това било от раните, било от уврежданията и затруднения в резултат на радиацията. Зоната на цялостно опустошение е в радиус към 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след гърмежа, засягат голяма повърхност. 90% от зданията са унищожени или мощно развалени .

На 9 август 1945 година американски стратегически бомбардировач B-29 " Суперфортрес " хвърля втората атомна бомба - този път над град Нагасаки . " Дебеланкото ", както била кръстена, погубва сред 60 000 и 80 000 японци - също цивилни, както и в Хирошима.

Историците не са единни по въпроса дали нуклеарните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия завършек на войната, принуждавайки Япония да капитулира и по този начин да се предотврати даването на доста повече жертви в сухопътни интервенции, планувани за по-късно през годината.
 Русия ще отговори на всяко едно разполагане на американски ракети в Азия
Русия ще отговори на всяко едно разполагане на американски ракети в Азия

Ракетите в Япония също ще бъдат регистрирани при реципрочно планиране
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР