Хипотезата за едностранно обявяване на независимост в Каталуня накара премиера

...
Хипотезата за едностранно обявяване на независимост в Каталуня накара премиера
Коментари Харесай

Как може Испания да отнеме автономността на Каталуня

Хипотезата за едностранно оповестяване на самостоятелност в Каталуня накара премиера Мариано Рахой да заприказва за задействане на член 155 от конституцията, който разрешава на централните управляващи да " открият надзор " върху района, чужд до момента сюжет.

Какво споделя конституцията?

Испания е извънредно децентрализирана страна и признатата през 1978 година конституция дава на 17-те района, наречени " самостоятелни области ", необятни пълномощия, да вземем за пример в областта на опазването на здравето и образованието. Тя обаче планува и механизми, които разрешават на централната власт да се намеси директно в делата на даден район при положение на рецесия.

При каталунската рецесия, най-голямата след възобновяване на демокрацията, Конституционният съд (КС) съобщи, че " референдумът за самоопределяне " от 1 октомври е противоконституционен. Борещите се за самостоятелност политически сили твърдят, че са го спечелили с 90.18% от гласовете и могат макар решението на Конституционен съд да разгласят самостоятелност.

За да ги попречва, държавното управление може да прибегне до член 155 от конституцията. Тази наредба, която не е била употребена в никакъв случай до момента, разрешава да се вземат " нужните ограничения, с цел да накара да се съблюдават отговорностите ", наложени от конституцията или други закони, със " единодушието на безусловно болшинство в Сената ".

Какви ограничения са нужни?

Той не изброява " нужните ограничения ", откъдето произтича неустановеност за неговото използване. Ето какво споделят експерти по конституционно право.

Член 155 разрешава да " се слагат под надзор политическите и административните органи на разбунтувала се самостоятелна област ", изясни за Агенция Франс Прес Тереса Фреишес от Барселонския самостоятелен университет. Следователно това води до краткотрайно анулиране на автономията на района, сподели Хосе Карлос Кано Монтехано от университета " Комплутенсе " в Мадрид.

Чиновници и хора на изборни длъжности могат да бъдат краткотрайно отстранени или сменени. Така ръководителят на районното държавно управление на Каталуня Карлес Пучдемон е допустимо да бъде сменен с префекта на Каталуня, основния представител на страната в района.

Същевременно централното държавно управление има право да поеме някои от компетенциите на Барселона, " като публичния ред и комуналните услуги ". Според Хавиер Перес Ройо от Севилския университет ограниченията може да стигнат до " прекратяване на пълномощията на (регионалното сепаратистко) държавно управление, до слагане на (каталунската полиция) " Мосос д`Ескуадра " на заповедите на вътрешния министър " и даже до " затваряне на районния парламент ". Възможно е да последват и районни избори, сподели Кано Монтехано. Някои каталунци обаче може да погледнат с доста неприятно око на това определяне на надзор и да се усили напрежението.

Как се задейства член 155?

Испанският министър председател няма право да задейства едностранно член 155. Той би трябвало първо да призове ръководителя на държавното управление на въпросния район да възвърне конституционния ред и да му даде период, в който да направи това.

Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има болшинство, и оповестява какви " нужни ограничения " счита да приложи. По принцип се събира сенаторска комисия, а по-късно всички членове на горната камара на пленарно съвещание. Ако предложенията на премиера бъдат утвърдени с безусловно болшинство, той получава право да ги приложи.

Процесът обаче може да отнеме време. " Дори при съкратена процедура е допустимо да е нужна една седмица ", сподели един сенатор пред Агенция Франс Прес. Според Перес Ройо този период е 8-10 дни.

Други благоприятни условия?

Освен член 155 държавното управление разполага и с други лостове. То може да разгласи " изключително състояние ", " извънредно състояние " или " положение на блокада " Обявяването на тези три положения може да засегне " свободата на придвижване или свободата на събирания " на испанците, напомни Кано Монтехано.

Най-сетне законът за " националната сигурност ", обнародван през 2015 година, разрешава на държавното управление да разгласи, че цялата страна се намира в " обстановка, застрашаваща националната сигурност ".

Според Рахой тази процедура е за деяние при междинни обстановки сред " елементарните рецесии, изключителното състояние, изключителното състояние и обсадата " и разрешава да се вземат законодателни решения с укази, да вземем за пример да се сложи под директен надзор каталунската полиция. Мерки, които пораждат риск от разпалване на пристрастеностите. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (53)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР