Хипотетичното използване на ядрени оръжия от Русия е ограничено до

...
Хипотетичното използване на ядрени оръжия от Русия е ограничено до
Коментари Харесай

Захарова: Русия може да използва ядрено оръжие само за отбранителни цели

Хипотетичното потребление на нуклеарни оръжия от Русия е лимитирано до изключителни условия, евентуално единствено за отбранителни цели. Това сподели формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова по време на брифинг в коридорите на Петербургския интернационален стопански конгрес.

„ Руската политика в региона на нуклеарното въздържане има чисто защитителен темперамент и хипотетичното потребление на нуклеарни оръжия е ясно лимитирано до изключителни условия в границите на чисто отбранителни цели “, добави още Захарова.

Захарова уточни, че Москва е изцяло ангажирана с правилото за недопустимост на нуклеарна война: " В него не може да има спечелили, той в никакъв случай не би трябвало да се отприщва. Ние поредно призоваваме всички други страни да се придържат към тези постулати на взаимното изказване на водачите на петте страни с нуклеарно оръжие за попречване на нуклеарна война и попречване на конкуренция във въоръжаването. ”

В същото време тя не изключи, че решението на Русия да приключи действието на Договора за понижаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) може да бъде обратимо.

„ В този случай да, единствено в случай че Вашингтон прояви политическа воля и постави старания за понижаване на напрежението и деескалация и основаване на условия за обновяване на цялостното действие на контракта “, съобщи Захарова.

Руският президент Владимир Путин разгласи на 21 февруари, че Москва стопира присъединяване си в Новия СТАРТ, само че не се отдръпва от него. Държавният глава акцентира, че преди да се върне към разискването на въпроса за продължение на работата по контракта, съветската страна би трябвало да разбере за себе си по какъв начин този документ ще вземе поради арсеналите освен на Съединени американски щати, само че и на други нуклеарни сили на НАТО - Англия и Франция. На 1 март Путин подписа закон за прекъсване на присъединяване на Русия в Новия контракт СТАРТ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР