Хипопотамите са вид едри бозайници от семейство Хипопотамови (Hippopotamidae). Достигат

...
Хипопотамите са вид едри бозайници от семейство Хипопотамови (Hippopotamidae). Достигат
Коментари Харесай

10 изумителни факта за хипопотамите

Хипопотамите са тип едри бозайници от семейство Хипопотамови (Hippopotamidae). Достигат на дължина до 4,5 м, а на височина – до 1,5 м. Тежат до 3500 кг. Те са необятно публикувани в реките и езерата на Африка и живеят на стада. Хипопотамът, изключително мъжкият, е рисково животно.
Хипопотамът е рисков, когато е ранен или преди малко е родил дребните си. На тип наподобява пълен, коремът му се влачи от време на време по земята, само че доста дребна част от тежестта му е лой. В голямата му уста има 4 кучешки зъба, всеки от които е страховито оръжие и може да доближи 70 сантимера. На ден на един хипопотам са му нужни към 200 кг растителна храна- водни и крайбрежни растения. Живее на стада, доминирани от един мъжки. На сушата хипопотамите могат да бягат с 30 км/ч.

Интересни обстоятелства за хипопотамите 1. Хипопотамите са огромни полуводни бозайници, с огромно тяло с форма на варел, къси крайници, къса опашка и голяма глава! Те имат сивкава до кално-кафява кожа, която избледнява до неясно розов цвят изпод.
2. Те се смятат за второто най-голямо сухоземно животно на Земята (след слона). Мъжките са с дължина към 3,5 м и височина 1,5 м и могат да тежат 3 200 кг. Това са три дребни коли!
3. За да им е хладно в жестоката африканска горещина, хипопотамите прекарват по-голямата част от деня си в реки и езера. Очите, носът и ушите им са ситуирани на върха на главата, което значи, че могат да видят и дишат, до момента в който са потопени във водата. Нещо повече, тези супер готини същества изпотяват мазна алена течност, която оказва помощ да се отбрани кожата им от изсушаване и работи като слънцезащитен щит! Готино, а?
4. Тези превъзходни бозайници в миналото са обитавали цяла Африка на юг от Сахара. За страдание популациите са намалели заради загуба на местообитания и лов. Днес те са значително лимитирани до предпазени територии в източноафриканските страни.
5. Хипопотамите са най-активни през нощта, когато се хранят. Те са тревопасни и ядат най-вече трева. Само за една нощ те могат да изядат до 35 кг трева!

6. Въпреки големите си размери, хипопотите са страхотни плувци и могат да задържат дъха си до пет минути под вода. Когато са изцяло потопени, ушите и ноздрите се сгъват, с цел да не изпуска вода.
7. Хипопотамите  обикновено живеят в групи (или „ стада “) от към 10 до двадесет индивида, водени от един огромен преобладаващ мъжки. Останалите членове са женски, техните млади и няколко млади безплодни мъжки.
8. Доминиращите мъже са доста защитни по отношение на своята група. За да предупредят съперничещите мъжки, те отварят големите си усти и демонстрират дългите си извити кучешки зъби! Те също по този начин ръмжат мощно и нападателно пръскат във водата.
9. Женските хипопотами раждат на всеки две години, нормално по еднообединяват с други майки и техните бебета за отбрана от хищници като крокодили, лъвове и хиени.
10. В дивата природа хипопотамите живеят към 40 години. В плен те са склонни да живеят по-дълго и могат да доближат и до 50 години.

източник: www.natgeokids.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР