Хипертонията е хронично заболяване, характеризиращо се с постоянно, а в

...
Хипертонията е хронично заболяване, характеризиращо се с постоянно, а в
Коментари Харесай

Да се справим с хипертонията с простички средства

Хипертонията е хронично заболяване, характеризиращо се с непрекъснато, а в началните стадии - от време на време повишение на кръвното налягане. В основата на хипертоничната болест лежи повишението на напрежението на стените на дребните артерии, вследствие на което настава понижаване на пропускаемостта им, затрудняващо предвижването на кръвта по тях. При това се покачва налягането на кръвта върху стените на кръвоносните съдове.

Хипертоничната болест е доста публикувано заболяване. Болестта се развива постепенно, започвайки с от време на време главоболие, сърцетуптене. Кръвното налягане става неустойчиво. След това се появява изтръпване на пръстите на ръцете и на краката, прилив на кръв към главата, бърза отмалялост.

При по-нататъшното развиване на заболяването при болния се вижда сърдечна или бъбречна непълнота и нарушение на мозъчното кръвообращение.

 Зеленчуци

Кръвното налягане се въздейства извънредно мощно от храните, които консумираме.

Особено изразен резултат в това отношение има готварската сол. От една страна, тя води до задръжка на течности, в това число и в системата на кръвообращението, а от друга – готварската сол прави стените на артериите по-чувствителни към обикновено циркулиращи в кръвта субстанции със съдоразширяващо деяние.

Резултатът е един – повишение цената кръвното налягане. За страдание, нашият пазар е цялостен с хранителни артикули, съдържащи прекомерно огромни количества сол. Такива са:

- пушените храни;

- консервите;

- трайните колбаси;

- сиренето;

- белият самун и др.

Доказано е, че колкото нездравословен за хипертониците е натрият, внасящ се в организма с готварската сол, толкоз потребен е магнезият. Той се съдържа в най-големи количества в какаото, в шоколада, в рибата и в други морски артикули, както и в сушените плодове.

Особено потребни за консумация са плодовете и зеленчуците, богати на целулоза, защото тя затруднява всмукването на холестерола и на въглехидратите през чревната стена.

Особено място в диетата на хората с високо кръвно налягане заема чесънът. Доказано е, че потреблението му води до понижаване на заплахата от формиране на вътресъдови съсиреци, а това също спомага за закъснение на атеросклеротичните промени на кръвоносните съдове.

 Чесън

Що се отнася до цигарите и кафето – за тях спор няма. Те провокират конвулсия на артериите, увреждане на техните стени и учестяване на сърдечната активност.

С алкохола нещата са малко по-различни. Установено е, че изпиването на 50 г първокласен алкохол или чаша вино освен че не вреди на хората с високо кръвно налягане, само че в противен случай – потребно е.

Трябва обаче да се внимава с дозата на алкохола, защото систематичното приемане на по-големи количества алкохол го трансформира от лекарство в отрова.

Рецепти при високо кръвно с домашни средства

Препоръки за намаление на кръвното налягане с простички средства:

 Да се оправим с хипертонията с простички средства Снимка: Зори

- Смесете една чаша сок от моркови, 1/2 чаша водка, 1 чаша сок от цвекло, 1 чаша мед. Оставете да престои 3 денонощия на мрачно място. Взима се 3 пъти на ден по 1 с.л.;

- Смесете 2 чаши сок от алено цвекло с 250 г мед, сок на 1 лимон, 1 чаша водка. Пие се по 1 с.л. 3 пъти на ден 1 час преди ядене;

- Нарежете на ситно два лимона, засипете ги с 0.5 захар. Оставете сместа да престои 6 денонощия - консумирайте всичко в течение на един ден, без нищо друго. Пийте единствено вода с лимон;

- На дъното на чаша сложете 1 с.л. царевично брашно и го залейте /до височината на чашата/ с гореща вода. Оставете да престои през нощта. Изпийте сутринта на гладно единствено водата, без да разбърквате утайката;

- Пийте сок от алое всекидневно на гладно веднъж на ден по 3 капки в 1 ч.л. студена вода в продължение на два месеца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР