Хиперспектралната камера на финландския технологичен развоен център VTT продължава да

...
Хиперспектралната камера на финландския технологичен развоен център VTT продължава да
Коментари Харесай

Хиперспектралната технология на VTT дава космически възможности на бизнеса

Хиперспектралната камера на финландския софтуерен развоен център VTT продължава да следи Земята от борда на наносателита Aalto-1. За този вид устройства е неповторимо да се реализиран такива дребни размер и тегло, като по едно и също време с това се потвърди дарба за оцеляване в тежки пространствени условия на борда на дребен спътник. Тя е оживяла даже в слънчева стихия от клас Х и продължава да дава висококачествени данни.

Хиперспектралната камера на Aalto-1 работи с талази в диапазон 500-900 нанометра. Когато камерата е в галактическото пространство, дължината на вълните предстои на промяна от Земята, което улеснява мащабирането на еднакъв хардуер за разнообразни приложения.

През август, спектралната картина беше преместена над Централна Африка и демонстрира река Чуапа покрай Мбанданка. Границата сред речното корито и растителността е ясно различима.

 Снимка от хиперспектралната камера

" Много по-трудно можете да извлечете сходна функционалност от елементарна камера. Хиперспектралните модификации могат да оказват помощ за основаването на облици, които носят доста повече информация от тези на елементарните камери “, разяснява скорошните изображения Анти Насила, основен академик на плана, и прибавя: " Голямата слънчева стихия през есента на 2017 година беше финалният тест за способността на хиперспектралните камери да устоят в рискови пространствени условия ".

И защото дребните спътници са стопански ефикасни за изстрелване, напълно умерено можем да чакаме в близко бъдеще да се образуват цели изкуствени съзвездия с принадлежности, които могат да дават световни данни от наблюдения с по-добро покритие в действително време спрямо обичайните спътници. Това дава опция да се употребяват галактическите технологии за основаването на нови концепции за услуги на Земята, основани на данни и изкуствен интелект, разширявайки се до изцяло нови пазари като обезпечаване и земеделие.

Следващият нов инструмент на VTT, който е в очакване на скорошното си изстрелване в космоса, е първата в света CubeSat - NIR/SWIR хиперспектрална камера.

 Снимка от елементарна камера, направена в същия миг

" Данните, получени от този нов спектрален обсег, доста усилват евентуалните за приложения на технологията, защото инфрачервеният диапазон отвън забележимите дължини на вълната съдържа доста повече информация за химията и състава на следените цели. Този тип данни са потребни да вземем за пример при основаването на нови концепции за обслужване на селското стопанство или при разбор на състава на метеоритите ", споделя ръководителят на изследователската група Ана Рисанен.

Хидроспектралните технологии за визуализация на VTT са създадени за необятна гама приложения. " Ние непрестанно търсим сътрудници както от промишлеността, по този начин и от университетските среди, с цел да създадем публично влияние със нашата технология ", споделя още Рисанен.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР