Хиперион, сертифицирано от Световните рекорди на Гинес като най-високото живо

...
Хиперион, сертифицирано от Световните рекорди на Гинес като най-високото живо
Коментари Харесай

Шест месеца затвор и глоба, ако се приближиш до най-високото дърво в света

Хиперион, сертифицирано от Световните върхове на Гинес като най-високото живо дърво в света, публично е неразрешено за гости. Калифорнийският народен парк Redwood заяви предходната седмица, че всеки, който бъде заловен покрай дървото, може да получи до шест месеца затвор и санкция от 5000 $.
Прочетете още
Дървото, което се намира надълбоко в парка и няма пътеки, водещи до него, е изправено пред съществено утежняване на околната среда от търсачи на мощни чувства, посещаващи го от 2006 година насам, когато е намерено от двойка натуралисти.



Крайбрежната секвоя (sequoia sempervirens) е висока 115.92 метра, а името й произлиза от гръцката митология - Хиперион е един от титаните и татко на бога на слънцето Хелиос и богинята на луната Селена.

„ Хиперион се намира настрана от пътека измежду гъста растителност и изисква съществено „ изсичанее на шубраци “, с цел да се стигне до него “, гласи изказване на уеб страницата на националния парк, представено от CNN.

„ Въпреки сложния достъп, повишената известност на това дърво, дължаща се на блогъри, пътешественици и уеб страници, води до опустошение на местообитанието му “, се споделя в изказването. „ Като клиент би трябвало да решите дали ще бъдете част от опазването на този неповторим пейзаж или ще бъдете част от неговото заличаване? “



Леонел Аргуело, началник на естествените запаси на парка, споделя пред новинарския уебсайт San Francisco Gate, че регионът разполага с лимитирани мобилни телефонни и GPS услуги, което значи, че може да бъде предизвикателство да се спасят изгубени или ранени туристи.

В допълнение към ерозията и вредите, породени в основата на дървото, има вторични проблеми, които идват от напора на хора - отпадъци и основаване на пътеки измежду растителността, показва още Аргуело. Човешките гости не са единственият риск за тези великански дървета. Горските пожари провокират възходящо безпокойствие в националните паркове на Калифорния.

През 2021 година чиновници на националните паркове Sequoia и Kings Canyon започнаха крайни ограничения, с цел да защитят някои от най-големите дървета в света от изгаряне, написа profit.bg

Генерал Шърман, считан за най-голямото дърво в света (по компактност, а не по височина, защото е по-нисък от Хиперион), беше завит в „ резистентен на изгаряне материал въз основата на алуминий “, сходен на станиол, като метод да бъде непокътнато по време на опустошителни пожари в региона.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР