Хинди (हिन्दी) е индоарийски език, говорен от около 366 000

...
Хинди (हिन्दी) е индоарийски език, говорен от около 366 000
Коментари Харесай

Хинди е обявен за официален език в Индия

Хинди (हिन्दी) е индоарийски език, говорен от към 366 000 000 души в Индия и други страни.
Езикът е със мощно изразени аналитични черти. От 8-те падежа в санскрит единствено 2 падежа са останали в хинди, наричани " директен падеж " и " индиректен падеж ", като вторият се употребява (графично) с всички следлози (с изключение на следлога " ne ", когато е използван след персонални местоимения от първо и второ лице ед. и мн. ч.) За разлика от множеството индоевропейски езици словоредът на хинди е S-O-V, а не S-V-O.
Хинди има мощно развита глаголна система с ясно обрисуван аналитизъм. Категорията „ аспект “ на глаголното деяние се показва посредством трансформация на смисловия глагол (който попада единствено с основата си) с глагол-модификатор, който поема граматическите функционалности на сказуемото.
Езикът има двучленна именна категория „ жанр “ – мъжки и женски, съществителните имена се обособяват в 4 групи по този симптом – 2 групи за имена от мъжки жанр и 2 групи за имена от женски род; във всеки от тези 2 случая едната група съществителни имат присъща флексия, която обуславя формалното им изменение, а втората събира всички останали съществителни имена от съответния жанр.
Прилагателните имена в хинди се разделят на 2 групи – изменяеми и неизменяеми. Изменяемите се съгласуват със съществителното име по жанр и число.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР