Хинапът или както още се нарича китайка фурма, е един

...
Хинапът или както още се нарича китайка фурма, е един
Коментари Харесай

Как да изсушим хинап

Хинапът или както още се назовава китайка фурма, е един от най-полезните плодове, само че малко на брой у нас са осведомени с този потребен подарък на природата. Хинапът може да бъде изсушен и по този начин потребните му свойства да се засилят.

Хинапът не може да остане дълго в прясно положение. Плодът би трябвало да се изсуши, с цел да може да се съхранява и да може да се употребява по-дълго време.

Изсушаването на хинапа много прилича изсушаването на фурмите и не е изненада наименованието му - китайска фурма.

Щом бъде изсушен хинапът, той образно много прилича фурмите и може както да се яде, по този начин и да се готви.

Набраният хинап би трябвало да се измие преди да се изсуши. Не могат да се сушат натъртени плодове, както и такива, по които има клончета и листа.

Първата стъпка е хинапът да бъде сварен на водна баня. Сипвате в огромна и дълбока тенджера вода и върху нея поставяте по-малка, в която ще бъде хинапът.

След като отберете годните за сушене плодове, би трябвало да ги поставите в в по-малката тенджера и да ги покриете с вода - належащо е единствено да покриете плодовете с вода, а не да цялостните тенджерата с течност.

 Сладко от хинап

Захлупете по-малката тенджера с плодове и я поставете на водната баня. Оставете водата от дълбоката тенджера да заври. Това лишава към 20 минути.

След като водата заври, прегледайте плодовете дали са задоволително омекнали и в случай че са, махнете похлупака и поръсете хинапа с половин чаена чаша захар. Нежно разбъркайте плодовете и захарта, до момента в който захарта изцяло се разтопи.

Махнете хинапа от горещия котлон и го оставете на изстине.

След като плодовете изстинат, най-подходящо е да ги изсушите в дехидратор при температура от 60 градуса по Целзий. Цените на уреда по нашите пазара са разнообразни, само че стартират от към 50 лв.. А най-сигурното сушене става точно с него.

Ако не разполагате с този апарат, обаче, може да се опитате да довършите процеса на сушене в готварска печка, като подредите плодовете в тава под формата на решетка внимавате, тъй че те да не се допират един различен.

Настройте фурната на 60 градуса и оставете хинапа да се изсуши.

В дехидратор на плодовете им трябват 24 часа, с цел да се изсушат изцяло.

Съхранявяйте изсушените плодове в торбички при стайна температура. Трайността им е 1 година.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР