Химнът на българската просвета и култура звучи вече 119 години.

...
Химнът на българската просвета и култура звучи вече 119 години.
Коментари Харесай

Как песента "Върви народе възродени" се превръща в непреходен химн?

Химнът на българската култура и просвета звучи към този момент 119 години. Как песента " Върви народе възродени " написана от Стоян Михайловски и композирана от Панайот Пипков се трансформира в непреходна?

Снимка: btvnovinite.bg

През далечната 1901 година, в едно от междучасията в Петокласното мъжко учебно заведение в Ловеч, възторжено ехтене оглася коридора.

" Отваря вратата шефът и споделя какво става тука?! Чул песента и се разплакал. Казал: Аз не мога да допускам, че в нашето малко, петокласно учебно заведение...ще излезе такава хубава ария ", споделя Пламен Ечков, организатор в РИМ – Ловеч.

Снимка: btvnovinite.bg
Тогава преподавател, Панайот Пипков бил претрупан от настоятелството да сътвори учебен химн за 24 май. В един от часовете забелязал, че до момента в който тактува, възпитаник се разсейва. Видял, че детето е разгънало под чина
стихосбирката на Стоян Михайловски " Да бъде ден ", навръх стихотворението " Върви народе възродени. "

Снимка: btvnovinite.bg
Мелодията незабавно осенила композитора. Нотите на песента, на 2 гласа, написал за 20 минути.

Снимка: btvnovinite.bg
А 14-те куплета на стихотворението " Кирил и Методий ", се изнизват под перото на Стоян Михайловски още на 15 май 1892 година, до момента в който учителствал по френски език в тогавашната Мъжка гимназия, през днешния ден учебно заведение " Христо Ботев " в Русе.

Снимка: btvnovinite.bg
В народен образован химн, по текст на Михайловски и музика -Пипков, " Върви, народе възродени " се утвърждава през 1902 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР