Химик, който твърди, че е свързан с тайната съветска програма

...
Химик, който твърди, че е свързан с тайната съветска програма
Коментари Харесай

Един от създателите на Новичок се извини на Навални

Химик, който твърди, че е обвързван с тайната руска стратегия за основаване на невротоксичното вещество " Новичок ", се извини на съветския опозиционер Алексей Навални, който съгласно немските управляващи е бил токсичен с това вещество, съобщи " Франс прес ".

" Поднасям дърбоки извинения на Навални, че съм взел участие в това незаконно действие по основаването на веществото, с което е бил токсичен ", съобщи Вил Мирзаянов в изявление за опозиционната телевизия " Дожд ".

Мирзанов, който към този момент живее в Съединени американски щати, първи е разкрил съществуването на " Новичок " в публикации, оповестени при започване на 90-те години на ХХ век.

Навални през вчерашния ден разказа в " Инстаграм " сложното си възобновяване в берлинска болница, където би трябвало да се научи още веднъж да приказва и да върви след хипотетичното му отравяне с невнотоксичното вещество на 20 август в Русия.

Москва отхвърля тази опция макар заключенията на лаборатории в Германия, Франция и Швеция.

Досега трима някогашни руски учени, към този момент на над 70 години, са заявявали обществено, че са взели участие в основаването на " Новичок ".

" Навални би трябвало да бъде толерантен, само че най-после още веднъж ще бъде в положително здраве ", посочи Мирзаянов, прогнозирайки възобновяване след близо година.

Според него критикът на Кремъл евентуално е погълнал отровата, защото наподобява не е заразил други хора.

За разлика от него различен академик, взел участие в основаването на " Новичок " - Владимир Углев, съобщи пред съветския уебсайт за следствия " Проект ", че оцеляването на Навални сочи, че той е бил в контакт с отровата посредством кожата, без да я гълтам.

Близки на Навални настояват, че са прибрали доказателства от хотелската стая на опозиционера в Томск малко преди да му прилошее в самолета. Според тях следи от " Новичок " са открити от немска лаборатория върху бутилка от минерална вода.

Руски академик, представян от държавните медии като помощник при основаването на " Новичок ", сложи през днешния ден под подозрение изказванията на Мирзаянов. Пред РИА " Новости " Леонид Ринк твърди, че Мирзаянов в никакъв случай не е влизал в групата по създаването на това вещество. Той няма никакво отношение към биохимията, а е елементарен хроматографист, показва Ринк.

Според Ринк опозиционерът Навални не е бил изложен на " Новичок ", тъй като следователно е нямало да остане жив.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР