Химическите концерни бълват в Нил отрови, част от мръсната канализация

...
Химическите концерни бълват в Нил отрови, част от мръсната канализация
Коментари Харесай

Загива ли Нил?

Химическите концерни бълват в Нил токсини, част от мръсната канализация свършва също във водите ѝ. Да не приказваме за мръсотията, която плува в реката: тя е нечиста както в никакъв случай преди този момент, установи Дойче веле.
Умира ли Нил?


Селските стопани в делтата на Нил поливат нивите си с кафявата мътилка, каквото сега съставляват водите на реката. Експертите предизвестяват, че земеделската продукция - плодове, зеленчуци - от делтата на Нил са мощно нечисти. Пречистването на вода от Нил за питейни потребности е доста трудоемък развой, който може да се съпоставя с обезсоляването на морската вода.

Колко мощно в действителност е нечист Нил? И какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати против замърсяването?

" Никога ли не си пил вода от Нил? "

Така се назовава една от най-известните песни на египетската певица Ширин. С нея е обвързван и един скандал: на неин концерт публиката настоя Ширин да извърши известната си ария, я тя съобщи, че е по-добре в никакъв случай да не пият вода от Нил, тъй като могат да развият билхарциоза. " По-добре пийте минерална вода ", посъветва изпълнителката публиката.

Билхарциозата е инфекциозна болест, причинявана от ларви на червеи в топлите сладководни басейни. Шегата на певицата Ширин обаче имаше трагични последствия: радиостанциите стопираха да излъчват нейни осъществявания, певицата беше уволнена и против нея е заведено дело. И всичко това тъй като е показала националната горделивост Нил като извършител на заболявания.

Точно в това обаче е казусът. Експертите настояват, че виталната артерия на Египет е инфектирана. На север от Асуан има огромни промишлени тръби, които доближават до крайбрежията на Нил. Канализационните тръби също бълват нечистотии в реката. Навсякъде се носи воня. Години наред фирмата-производител на торове Кима изхвърля отпадните си води в Нил. От компанията оповестяват, че през днешния ден отпадъчните води се преработват в пречиствателна станция. Факт е обаче, че Нил мирише на химикали.

Еколози против ръководещи

" До Асуан водите на реката са относително чисти. Но по-нататък картината внезапно се трансформира ", споделя Ахмет Заки Абу Кенез от локална екологична организация за запазване водите на Нил. По думите му, замърсяването се предизвиква от индивида: освен в завода за торове, има също и други заводи, които замърсяват реката - за хартия, за фосфор и за захар, а също и доста мелници, които изхвърлят отпадните си артикули в Нил.

Отпадните води от канализацията на семействата също се вливат в Нил. И цветът на реката се трансформира - от наследник до жълт. " А когато доближат до морето, водите на реката към този момент са оцветени в кафяво, даже черно ", споделя Абу Кенез.

Египетското държавно управление отхвърля обвиняванията. Нито министърът на екологията, нито министърът за водните запаси пожелаха да дадат изявление за телевизия АРД, макар многократните запитвания. Пред египетски вестник министърът на екологията Халед Фахми акцентира, че качеството на водата в Нил е в границите на естественото. Той твърди, че доста заводи към този момент са понижили доста количествата на изхвърляните в Нил отпадни води, и дава обещание нови ограничения за опазване на чистотата.

Река Нил е съвсем единственият водоизточник за над 90 милиона египтяни. " Преди обаче хората да пуснат водата, с цел да си сварят чай или да си измият зъбите, водата би трябвало да бъде главно пречистена ", споделя специалистът от Дружеството за интернационално съдействие /GIZ/ Хамоу Ламрани. " Влошаването на качеството на водата е огромна тематика в Египет. Много постоянно законите не се съблюдават, а фабриките изхвърлят отпадните си води нефилтрирани непосредствено в Нил. Разходите за пречистването на вода от Нил до питейна вода могат да бъдат съпоставени с разноските по обезсоляването само че морската вода ", споделя той.

Нитрати в плодовете и зеленчуците

Голяма част от водата за семействата не се пречиства и се употребява в селското стопанство. Широко разклонена мрежа от канали свързва нивите на селските стопани с реката. Качеството на водата е прекомерно подозрително и се утежнява в допълнение от торовете и пестицидите, които застояват в каналите. " Селските стопани продават фурмите и мангото на търговците на едро, които доставят огромните супермаркети. А супермаркетите продават евентуално инфектирани плодове, споделя Хамоу Ламрани от GIZ.

Изследване на университета в Кайро удостоверява мощното замърсяване на водите на Нил. През 2010 година измерените количества нитрати в делтата на реката са надвишавали 20 пъти допустимите горни стойности на Световната здравна организация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР