Химически замърсители, забранени преди повече от 40 години, все още

...
Химически замърсители, забранени преди повече от 40 години, все още
Коментари Харесай

Химическо замърсяване може да изтреби половината косатки в света до края на века

Химически замърсители, неразрешени преди повече от 40 години, към момента имат разрушителен резултат върху морския живот и могат да доведат до изгубването на половината популация на косатки в света преди края на века, оповестява Си Ен Ен.

Ново изследване, оповестено в журнала Science, е открило, че за косатките има максимален риск от полихлориран дифенил (PCB) , който в предишното е бил необятно употребен като охлаждащa течност и в производството на безкорпусна копирна хартия. Химикалът е употребен преди да бъде открито, че е високотоксичен и канцерогенен.

Производството на PCB е неразрешено в Съединени американски щати през 1979 година Химикалът е включен в интернационален контракт от 2001 година, само че към момента се употребява в доста райони по света. До 2025 година би трябвало дефинитивно да се приключи използването му. Попадането му в океаните съставлява огромен риск за морските бозайници като косатките. Тъй като химикалите не се разлагат изцяло, те попадат в организма на косатките, които от ден на ден употребяват инфектирана риба. При бозайниците отравянето с PCB се предава и при дребните от майките.

Косатката е на върха на морската хранителна верига и затова е най-засегната от този проблем през 50-80-годишната си дълготрайност на живот.

Ситуацията с популацията на косатки е най-лоша в Бразилия, Гибралтар, североизточната част на Тихия океан и Британските острови, където рядко се следят новородени косатки.

Според Стокхолмската спогодба, под която са се подписали 152 страни, потреблението на PCB би трябвало да бъде прекъснато до 2025 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР