Хималайското кралство Бутан намалява наполовина дневната туристическа такса от 200

...
Хималайското кралство Бутан намалява наполовина дневната туристическа такса от 200
Коментари Харесай

Бутан намалява с 50% таксата за чужденци в опит да си върне туристите

Хималайското кралство Бутан понижава на половина дневната туристическа такса от 200 $.

Целта на мярката е да подтиква бранша, който към момента се бори да се възвърне година след края на пандемията, написа CNN.

Новата ставка от 100 $ на нощувка ще влезе в действие от септември и ще продължи четири години, съобщи държавното управление.

" Това е предвид на значимата роля на туристическия бранш за основаване на претовареност, печелене на задгранични вложения и за стимулиране на общия стопански напредък ", се споделя в изказването.

През септември предходната година Бутан увеличи таксата от 65 на 200 $ след двегодишните ограничавания поради Covid-19. Тогава беше декларирано, че парите ще отидат за компенсиране на въглеродните излъчвания, генерирани от посетителите, напомня CNN.

Изолиран от генерации, Бутан отваря порти за туристи едвам през 1974 година, когато приема 300 гости. През 2019 година техният брой се е нараснал до 315 600, което е с 15,1 % повече спрямо миналата година, сочат формалните данни.

Бутан постоянно е бил внимателен във връзка с въздействието на всеобщия туризъм и не разрешава планинското катерене, с цел да резервира неприкосновеността на своите върхове.

Едновременно с това, в този момент страната се надява да усили приноса на туризма към стопанската система си от към 5 % на 20%, което е 3 милиарда $ повече.

Дорджи Дхрадхул, общоприет шеф на Министерството на туризма, съобщи, че намаляването на таксата може да усили броя на идващите през пиковия туристически интервал септември-декември, който включва доста религиозни и културни събития в  будистката страна.

През юни държавното управление облекчи разпоредбите за дълготрайност на престоя за туристите, само че броят им не набъбна съгласно упованията.

Дхрадхул съобщи, че над 56 000 туристи са посетили Бутан от януари насам, само че към 42 000 от тях са индийски жители, които би трябвало да заплащат единствено такса от 1200 индийски рупии (14,5 долара) дневно.

Общо към 50 000 бутанци са заети в туризма, който през трите години преди пандемията е печелил към 84 млн. $ годишно в задгранична валута, добавя CNN.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР