Хилядолетия наред хората са поглеждали към небето и са се

...
Хилядолетия наред хората са поглеждали към небето и са се
Коментари Харесай

Какво гори Слънцето

Хилядолетия наред хората са поглеждали към небето и са се питали какво в действителност съставляват всички тези обекти на него. Блещукащите звезди и Слънцето постоянно са криели известна доза тайнственост и хубост.

За астрономите Слънцето е просто една умираща звезда. За всички останали обаче то съставлява голяма горяща топка, която ни дава светлина, топлота и живот. Дотук добре.

Какво в действителност обаче гори нашето Слънце? Всеизвестен факт е, че в Космоса няма въздух. Съответно не съществува О2, който да гори. Нашият ежедневен опит ни подсказва, че горенето съставлява поредност на екзотермични химични реакции сред гориво и оксидант. Това обаче не е единственият тип реакция. Слънцето в действителност гори – при него обаче се следи нуклеарна, а не химична реакция.

Нашата звезда гори водород. При това в големи количества – близо няколко стотици милиони тона в секунда. Не се тормозете – то разполага с задоволително огромни количества гориво, които ще му разрешат да съществува още 5 милиарда години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР