Хилядите протестиращи срещу корупцията българи не могат да разберат тишината

...
Хилядите протестиращи срещу корупцията българи не могат да разберат тишината
Коментари Харесай

Радан Кънев: Хората от протестите не могат да разберат "тишината" на Европа за корупцията у нас

Хилядите протестиращи против корупцията българи не могат да схванат тишината на Европа по проблемите, които доведоха до глобите на Съединени американски щати по закона „ Магнитски “. Това се споделя в документално изявление на евродепутата от „ Демократична България “ Радан Кънев , импортирано по отношение на днешното чуване в Европейския парламент.

На чуването в Страсбург тази заран Европейската комисия изяснява за какво е бездействала против корупцията в България, до момента в който Съединени американски щати са наложили наказания на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и техните мрежи.

В изявлението си Радан Кънев декларира, че до момента в който Съединени американски щати постановат наказания механизмите на Европейски Съюз за използване на върховенството на закона за неефективни.

Ето и цялостното изявление на Радан Кънев :

Санкциите по Закона „ Магнитски “, наложени от администрацията на Съединени американски щати на български физически и юридически лица, са невиждани в историята на Европейски Съюз. Те ясно демонстрират, че антикорупционните механизми в България не работят. Нещо повече – че механизмите за гарантиране на Върховенството на правото в Европейски Съюз са, най-малко към този момент, неефективни.

България е подложена на два мониторингови механизма от Европейска комисия и един – от Съвета на Европа. И все пак, централният проблем с неуспеха на Главния прокурор и прокуратурата изобщо да се бори с политическата корупция, не е позволен, правосъдната промяна е блокирана на равнището от 2015 година, а общият крах на институциите се задълбочава.

Лицата, глобени от управляващите в Съединени американски щати, наподобяват недосегаеми в България – 14-те инспекции против Делян Пеевски са прекъснати, няма следствия против Илко Желязков, а нито едно от обвиняванията против Васил Божков не е за корупция.

Колеги, ние всички сме наясно, че глобите на Съединени американски щати нямат правна мощ в Европейски Съюз и го одобряваме. Но десетки хиляди българи, които стачкуваха против корупцията и за правова страна, не могат нито да схванат, нито да одобряват тишината в Европа за проблеми, елементарно забележими през един океан разстояние.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР