Хиляди вече иззети ДНК проби не са в базите данни.

...
Хиляди вече иззети ДНК проби не са в базите данни.
Коментари Харесай

Криминалист: Хиляди вече иззети ДНК проби не са в базите данни

Хиляди към този момент конфискувани ДНК проби не са в базите данни. Това съобщи в " 120 минути " криминалистът проф. Костадин Бобев. Той добави, че че в никакъв случай закононарушенията не остават неразкрити.

" 10-15 хиляди подготвени и конфискувани от причинители ДНК проби са чакащи и не можем да ги включим в базата данни. Фактически не вземат участие в идентификационния развой заради липса на инсталация, на химикали и на задоволително лаборатории ", съобщи най-дълго управлявалият шеф на Криминалистичния институт на Министерство на вътрешните работи проф. Бобев.

Бобев е отпред на институцията 35 години - до 2010 година, и макар новото съоръжение споделя, че работата на криминалистите не става по-лесна.

Резултатите от ДНК пробите постоянно се бавят поради множеството заявките от разнообразни елементи на страната.

Много убийства, тежки закононарушения, полови закононарушения, взломни обири, касоразбиване - съвсем няма случаи, при които да не се откриват биологични материали и посредством тях да се откриват причинителите. Това нещо по-рано не можеше да стане. До 2001 година посредством проучването на кръв, слюнка и други материални материали не можеше да се разпознава човек - единствено да се направи групова идентификация ", споделя Бобев.

Експертът уточни, че тайната на криминалистиката е, че неприятното в никакъв случай не остава неразкрито - стига да има поредни и разумни дейности.

А микроскопите са най-хубавият другар на откривателите на следите. Въпреки че не всичко е като по филмите - работата им е рискова и с доста провокации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР