Хиляди ваксини ще бъдат предоставени на страните от Западните Балкани.

...
Хиляди ваксини ще бъдат предоставени на страните от Западните Балкани.
Коментари Харесай

Даряват хиляди ваксини на страните от Западните Балкани

Хиляди ваксини ще бъдат предоставени на страните от Западните Балкани. Даренията са от Германия, Унгария, Хърватия и Дания. Израел и Южна Корея се договориха за продан на ваксини и първите доставки към този момент са изпълнени. Държавите форсират имунизационните си акции в опит да обзет повече възрастови групи. Друга причина да бъдат направени даренията е лимитираният период на валидност на препаратите.

Берлин ще даде ваксини против COVID-19 на страните от Западните Балкани, разгласи канцлерът Ангела Меркел по време на срещата на върха на самодейността Берлински развой.

" Германия ще даде 3 милиона от 30-те милиона дози по стратегия " Ковакс ", непосредствено на страните от Западните Балкани и това ще стане допустимо най-скоро ", съобщи Ангела Меркел.

Унгария изпрати по 200 000 ваксини на китайския производител " Синофарм " към Босна и Херцеговина и Черна гора. За Сараево това е най-голямото количество ваксини, доставяни до момента в балканската страна.

Хърватия е определила 10 000 ваксини на " АстраЗенека " за Република Северна Македония. Чрез доставката ще се даде повече избор на жителите, защото в страната доминират препаратите на " Синовак ".

" Хърватското държавно управление реши в допълнение да подари 20 000 ваксини, които ще бъдат или на производителя " АстраЗенека ", или на " Модерна ", като това ще бъдат първите количества на " Модерна ", които биха пристигнали в нашата страна ", съобщи Венко Филипче, министър на опазването на здравето на Република Северна Македония.

Дания разгласи, че ще подари два милиона дози от " АстраЗенека " на балканските страни. Самата Дания забрани потреблението на тази ваксина през април поради случаи на затруднения след слагането ѝ.

Дания ще си набави препарата на " Пфайзер " / " Байонтек " от Румъния, купувайки повече от един милион дози. Първите доставки дойдоха в Копенхаген, откъдето ще бъдат разпределени във имунизационните центрове в страната. Дания си е сложила за цел до 29 август всеки искащ да бъде изцяло имунизиран, в това число децата сред 12 и 15 години.

Обмен на ваксини сред Израел и Южна Корея. Сеул получи от Тел Авив 700 хиляди дози от имунизацията на " Пфайзер " / " Байонтек ". През септември и октомври Южна Корея ще изпрати същото количество ваксини към Израел. Доставката за азиатската страна идва на фона на най-големия брой новозаразени с COVID-19 от началото на годината. От друга страна, срокът на валидност на част от наличните в Израел ваксини изтича в края на този месец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР