Хиляди в Каталуния за пореден ден се обединяват в подкрепа

...
Хиляди в Каталуния за пореден ден се обединяват в подкрепа
Коментари Харесай

Хиляди се сблъскаха с полицията в Каталуния, искат независимост от Испания

Хиляди в Каталуния за следващ ден се сплотяват в поддръжка на независимостта на района от Испания, което докара и до конфликти с полицията, оповестява БиБиСи.

Протестиращи започнаха да палят и се пробваха да щурмуват държавни здания в Барселона, районната столица. Каталунците реагираха на осъждането в понеделник на девет каталунски сепаратистки водачи.

Говорител на районното държавно управление на Каталуния Меритксел Будо съобщи, че те съчувстват и схващат гнева на протестиращите.

Междувременно испанските управляващи изясняват, че проверяват кой координира хаоса.

Съобщава се, че протестиращите употребяват приложение, известно като " цунами демократи ", което ги насочва къде да стачкуват в каталунските градове.

В Барселона използваха сълзотворен газ и силите за битка с безредиците нападнаха протестиращи, които се опитваха да влязат в държавни здания.

Местните медии оповестяват, че девет души са лекувани от медицински чиновници.

Съобщава се и за митинги в каталунските градове Жирона и Тарагона.

Лидерите, подкрепящи независимостта - които управляват каталунското районно държавно управление - изясняват, че ще продължат да упорстват за нов референдум за разединение от Испания.

Протестите започнаха, откакто девет водачи получиха присъди сред 9 и 13 години затвор от Върховния съд на Испания.

Сепаратистите бяха наказани за подбудителство поради ролята им в референдум за самостоятелност през 2017 година, който Испания разгласи за противозаконен.

Други трима бяха приети за отговорни в непокорство и санкционирани, само че не и затворени. Всички 12 подсъдими отхвърлиха обвиняванията.

Джоан Тарда, някогашната заместник-лидер на про-каталунска партия за самостоятелност, прикани за мирни митинги.

" Няма нищо по-смъртоносно за независимостта от комбинацията сред насилствени акции на малцинството на улицата и неконтролираната полицейска мощ ", изяснява Тарда.

В понеделник хиляди протестиращи блокираха пътища до летището в Ел Прат в Барселона - главен транспортен център.

Повече от 100 полета бяха анулирани, защото стачкуващите се сблъскаха с полицейски сили в постройките на терминала.

Каталунските националисти от дълго време се оплакват, че техният район, който има обособена история, датираща съвсем 1000 години, изпраща прекалено много пари в по-бедните елементи на Испания, защото налозите се управляват от Мадрид.

В заможният район в североизточната част на Испания живеят към 7,5 милиона души със личен език, парламент, байрак и химн.

През септември походът в Барселона в поддръжка на независимостта на Каталуния от Испания притегли към 600 000 души.

/news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР