Хиляди украинци се събраха пред парламента с искане да се

...
Хиляди украинци се събраха пред парламента с искане да се
Коментари Харесай

Хиляди украинци се събраха пред парламента заради борбата с корупцията

Хиляди украинци се събраха пред Народното събрание с искане да се ускори битката с корупцията и приканиха за оставката на президента Петро Порошенко, заяви БТВ.
Полицията се намеси в митинга на антиправителствените стачкуващи. Според украински медии четирима души са потърпевши. Протестиращите разпънаха платки пред постройката на Народното събрание и се заканиха да останат там, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени. Демонстрантите се събраха пред Народното събрание по апела на няколко реформистки придвижвания, в това число Движението на новите сили на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили. Той се трансформира в политически съперник на украинския президент Петро Порошенко, който го лиши от украинско поданство, съобщи Франс прес. " Исканията ни са елементарни: основаването на антикорупционен съд и унищожаване на парламентарния имунитет ", се споделя в официално съобщение на партията на Саакашвили.

Самият Саакашвили също се включи в митингите, оповестява Ройтерс. На митинга с изключение на поддръжници на някогашния грузински президент участваха и поддръжници на Общоукраинското обединяване " Баткившчина ", Общоукраинското обединяване " Свобода ", партиите " Самопомощ ", " Гражданска позиция ", " 5.10 ", " Демократичен алианс " и крайнодесния " Национален корпус ", съобщи ТАСС. Протестиращите блокираха изходите от постройката на Народното събрание, настоявайки настояванията им да бъдат изпълнени. Борбата против корупцията измежду елита беше едно от главните претенции на Майдана през 2013-2014 година, само че макар основаването на нови структури се сблъсква със съпротивата на други държавни институции, напомня Агенция Франс Прес.

Нито един почитан водач не е бил наказан след свалянето на проруския президент Виктор Янукович, макар необятно отразените в медиите арести. Западът и украински правозащитници желаят основаването на специфичен съд, като се притесняват, че елементарните съдилища може също да са обхванати от повсеместната корупция.

Много политически партии желаят и анулация на парламентарния имунитет, с цел да може депутатските мандати да спрат да служат за отбрана против сходни каузи. Днес президентът Порошенко внесе проектозакон, предусещащ анулация на имунитета от 2020 година, само че протестиращите желаят той да влезе в действие още следващата година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР