Хиляди ученици, родители, учители и съседи протестираха във Форт Лодърдейл

...
Хиляди ученици, родители, учители и съседи протестираха във Форт Лодърдейл
Коментари Харесай

Хиляди настояха за промяна на законите за оръжията на протест във Флорида

Хиляди възпитаници, родители, учители и съседи стачкуваха във Форт Лодърдейл през вчерашния ден, настоявайки за смяна в американските закони за огнестрелните оръжия, откакто 17 души бяха убити в учебно заведение в Паркланд, на двайсетина километра оттова, съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрацията даде политически израз на възходящия публичен яд след касапницата в гимназия " Марджъри Стоунман Дъглас ".

На митинга пред постройката на федералния съд във Форт Лодърдейл 18-годишната Ема Гонзалес, ученичка от гимназията, оживяла от стрелбата, осъди политиците, които отхвърлят да затегнат контрола над огнестрелните оръжия и получават дарения от мощното оръжейно лоби.

Когато тя, разплакана, извика " Срам за вас ", множеството стартира да скандира думите ѝ. Момичето непосредствено атакува президента Доналд Тръмп, получил финансова поддръжка по време на предизборната си акция през 2016 година от НРА, Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

" На политиците, които седят в позлатените си къщи и сенатски кресла, финансирани от НРА, когато ни споделят, че никакви закони не са можели да предотвратят това, ние споделяме: " Глупости! ", оповестиха Ройтерс и ДПА.

" Ако президентът ми споделя в лицето, че това е ужасна покруса, само че нищо не е можело да се направи, аз бих го попитала какъв брой е получил от НРА. Аз зная: 30 милиона $. Толкова ли коства животът на тези хора за вас, господин Тръмп ", продължи тя, сравнявайки сумата с броя на жертвите от набези с огнестрелно оръжие в Съединени американски щати от началото на годината, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Важно е да се признае, че това не е проблем на психологично разстройство. Стрелецът нямаше да може да нарани толкоз доста хора с нож ", разплакана съобщи тя, имайки поради изказванията на президента Тръмп и други, че ментално заболяване е основният фактор на нападението.

Масовото ликвидиране в гимназията във Флорида отприщи вълна от апели за протестни акции в цялата страна за да подбуден членовете на Конгреса да одобряват по-строги закони за надзор над оръжията. Организаторите на Марша на дамите прикани за 17-минутен митинг на 14 март против бездействието на Конгреса, нежелаещ да предприеме освен това от молебствия и съчувствени туитове в отговор на насилието.

Мрежата за обществено обучение разгласи народен Ден за деяние на 20 април, годишнината от стрелбата през 1999 година в Колумбайн, Колорадо. " Политиците седят със скръстени ръце, до момента в който нашите деца и техните учители са избивани в класните си стаи ", написаха в пост онлайн Даян Равич, президент на организацията, и изпълнителният шеф Керъл Бърис.

Планове за митинги извършиха през вчерашния ден обществените мрежи, сигнализирайки, че апелите за законодателни ограничения може и да не затихнат този път, за разлика от предходните всеобщи убийства. Много от тях, като стрелбата в учебно заведение " Санди Хук ", в Нютаун, Кънектикът, през 2012 година, породиха акция за нови закони за надзор над огнестрелните оръжия, само че те замряха в Конгреса.

" Трябва да използваме инерцията сега, с цел да реализираме действителните промени, нужни в тази страна, тъй че сходни (полуавтоматични) оръжия (като AR-15) да не попадат в ръцете на хора, които не трябва да ги имат ", съобщи Ранди Уайнгартън, президентка на Американската федерация на учителите.

Тийнейджърите, оживели от стрелбата в " Марджъри Стоунман Дъглас " станаха обществени покровители за по-строг надзор, с изказвания в обществените медии и телевизионни изявленията. В интернет се появиха даже апели за протест на учебните заведения, до момента в който законите не бъдат изменени, по сходство на епохата на битката за цивилен права.

Президентът Тръмп обаче при визитата си във Флорида през уикенда избягна тематиката за контрола и избра да концентрира вниманието си върху локалните чиновници, които са реагирали първи след стрелбата. След като се срещна в болничното заведение в Помпано Бийч с двама ранени при стрелбата - момче и момиче, Тръмп похвали лекарите и сестрите за " невероятната им работа ". По-късно със брачната половинка си Мелания президентът посети шерифите във Форт Лодърдейл и изрази вяра, че са получили " признанието, което заслужават ".

" Бях в болничното заведение дружно с доста родители и те са в действителност признателни за свършената от вас работа ", сподели Тръмп в шерифската работа на окръг Броуърд, където към него се причислиха губернаторът Рик Скот, сенаторът Марко Рубио и други представители на щатската власт. Президентът изрази удивление от бързината, с която спасителите са транспортирали ранените в болница, и сподели, че заслужават покачване.

" Двамата с първата дама се срещнахме с толкоз невероятни хора в окръг Броуърд, Флорида, през вчерашния ден вечерта. Никога няма да ги забравим, нито довечера ", написа президентът в " Туитър ". Белият дом заяви, че Тръмп е изразил " състрадание и поддръжка " в телефонни диалози с кметицата на Паркланд Кристин Ханшовски, шефа на учебното заведение Тай Томпсън, шефа на администрацията на окръга Майкъл Удин.

" Президентът високо оцени работата на чиновниците от щатските и локалните управляващи след нещастието, както и на локалните правоохранителни органи и хората, оказали първа помощ на потърпевшите, които са избавили живота на доста хора ", съобщи Белият дом.

В различен туит през вчерашния ден той атакува демократите. " Защо не са приели законодателните ограничения за огнестрелните оръжия, когато държаха контрола и над Камарата, и над Сената по времето на администрацията на Обама? Защото не са желали, а в този момент единствено приказват! ", написа той.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР