Хиляди ученици от гимназиите и студенти от университетите в Унгария

...
Хиляди ученици от гимназиите и студенти от университетите в Унгария
Коментари Харесай

"Усещам, че оглупявам" - хиляди протестираха в Унгария срещу зубрачеството

Хиляди възпитаници от гимназиите и студенти от университетите в Унгария стачкуваха в петък пред Народното събрание с гледище да се реформира просветителната система, тъй като не съумява да ги приготви за живота през XXI век, заяви " Ройтерс ".
Недоволните младежи считат, че образованието е прекомерно фокусирано върху зубренето и трупането на ненужна информация, вместо да подтиква креативност и сериозно мислене. Под студения дъжд те минаха с плакати с надписи " Усещам, че обезумявам " и " Мозъкът ми се свива ".

" В същината си това е митинг за промени, само че можем да го определим и като митинг против държавното управление, защото подлагаме на критика работата му в просветителния бранш ", споделя пред организацията 17-годишният Балаш Фусфа. " Дойдох, тъй като безусловно съм съгласна, че просветителната ни система е в неприятно положение ", добавя 21-годишната студентка Флора Кокенди.

Критици на премиера Виктор Орбан споделят, че той се е провали в реформирането на държавни структури като образованието и опазването на здравето, страдащи и от приключването на надарени фрагменти към Западна Европа.

" Справедливо, демократично и съвременно обучение за всички студенти ", написа на една от раздаваните на шествието листовки. В нея се упорства също за безвъзмездни учебници, засилена роля на студентите по въпросите на образованието и понижаване на часовете, в които наложително би трябвало да се стои в учебно заведение.

В образованието Орбан национализира съвсем всичко и наложи непоколебим надзор над издаването на учебници, добавя " Асошиейтед прес ". Студентът Андраш Богнар споделя пред организацията, че " просветителната система ни трансформира в страдащи и нерешителни възрастни с хрумвания, които нямат нищо общо с действителността ".

Управляващата партия " Фидес " е изправена пред постоянни парламентарни избори на 8 април, на които се чака да завоюва трети следващ мандат от 2010 година насам.


© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР