Хиляди тонове скална и земна маса могат да се срутят

...
Хиляди тонове скална и земна маса могат да се срутят
Коментари Харесай

Рилският манастир отново може да бъде блокиран изцяло

Хиляди тонове скална и земна маса могат да се срутят всеки миг по пътя към Рилския манастир, което заплашва живота на стотици туристи и поклонници. Миналата година за три дни манастирът е бил недосегаем, въпреки няколко месеца по-рано да е осъществен повсеместен ремонт на 30-километровата пътна права. На километър преди Светата обител и сега има изсипани тонове скална и земна маса, която не може да бъде разчистена поради опасения от нови сривания, осведоми БНР.

Игуменът на Рилския манастир свещеник Евлогий е изискал от институциите сигнализиране на проблематичния сектор със светофарна уредба, само че концепцията е била отхвърлена. От през вчерашния ден до неделя е обезпечено контролиране на придвижването поради по-големия брой пасажери по отношение на храмовия празник на манастира - Успението на св. Йоан Рилски, който се празнува на 18-ти август.

Кметът на община Рила Георги Кабзималски изясни, че осъществяването на плана за рехабилитация на пътя от общината до Рилския манастир е отлагано три пъти. Той добави, че още в началния му интервал е имало законови правила, които са били подценени. Макар укрепването на скалните маси да не е било включено в проекта, е имало опция част от средствата за така наречен неотложни разноски да се употребяват за решение на казуса.

Служители на община Рила са обходили региона над срутището и са забелязали хлътвания и поддаване на земни маси с към 30 см. Хлътванията биха могли да провокират ново срутище, което да направи пътя изцяло недосегаем, притеснява се Кабзималски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР