Хиляди тонове фалшифицирани храни и напитки са били конфискувани от

...
Хиляди тонове фалшифицирани храни и напитки са били конфискувани от
Коментари Харесай

Скандални разкрития за фалшиви храни на българския пазар

Хиляди тонове фалшифицирани храни и питиета са били иззети от европейския пазар единствено през предходната година. Скандални разкрития за замяна на говеждо месо с конско направиха и от Българската организация по сигурност на храните. Оцветени маслини, подправен алкохол, разредено мляко със неразрешени добавки като тебешир и урина - това са част от операциите на храни и питиета в международен мащаб, оповестява bTV.

Oще през 2011 година водещи медии оповестяват, че на китайския пазар се прави пластмасов ориз. Фалшивият ориз се създава от картофи и... пластмаса. Данните са за страни от Азия и района - Индия, Индонезия, Китай, Виетнам. Изработва се във форма на оризови зърна и се смесва с същински ориз, с цел да се усили количеството му. Остава корав след подготвяне и след консумирането му има риск от задушаване, изключително при дребните деца.

Сред най-често фалшифицираните артикули са кафето и чаят.

В лаборатория за сензорен разбор медията прави опит и търси фалшификата благодарение на подготвени дегустатори. 100% арабика против пакет с примеси. Резултатите се обработват до 30 минути.

„ Пет от 10 дегустатора съумяха да разпознаят коя е другата проба в тройката, която тестваха. Статистически този резултат се счита за неоткриваема разлика при теста на двата продукта”, разяснява Кристина Петева.

У нас са хващани фалшифицирани салами, мед и сирене. Продължават и тестванията за двоен стандарт при продуктите от Източна и Западна Европа.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР