Хиляди тонове български картофи гният в складовете и на полето,

...
Хиляди тонове български картофи гният в складовете и на полето,
Коментари Харесай

Хиляди тонове български картофи гният в складовете заради евтин внос

Хиляди тонове български картофи гният в складовете и на полето, защото за тях няма никакъв пазар, написа земеделския уебсайт . В същото време тържищата ни са залети с евтини картофи от Гърция и Румъния, като прогнозата е цената на вноса да падне още. " След месец натискът ще бъде още по-голям, тъй като ще стартираме да изхвърляме продукцията ", предизвести ръководителят на Националната асоциация на картофопроизводителитe Тодор Джиков.

Картофите на производителите от планинските и полупланинските региони залежават в цялата страна. Едни от най-хубавите картофи у нас са тези от Самоковско, само че обстановката в складовете в този район е една и съща - те са претъпкани. " Стоката е на открито, складовете са цялостни, няма хора, които желаят да изкупят продукцията ни. Половината от картофите ни са в земята на равнищата и не са извадени, чудим се дали въобще да събираме продукцията ", разяснява в предаването " Бразди " на Българска национална телевизия Иванка Иванова, фермер от софийското село Продановци.

Подобна е обстановката и в фамилното стопанство на Димитрина Благоева, в което се отглеждат картофи върху към 200 декара. " Такава година не помня до момента да е имало, а с произвеждане на картофи се занимаваме от 20 година ". Само част от продукцията си е извадил и Михаил Милчев, който има 120 декара с картофи в с. Ковачевци, другото е оставил в земята. " Това е обстановката в планинските и полупланинските региони на България - Самоковско, Смолянско, Кюстендилско, Трънско, Пернишко, Копривщица, Ихтиман - складовете са претъпкани, а хората завиват продукцията с килими, брезенти, китеници, по полето картофите седят в биг бегове ", сподели Тодор Джиков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР