Хиляди студенти, към които се присъединиха работещи в здравеопазването, демонстрират

...
Хиляди студенти, към които се присъединиха работещи в здравеопазването, демонстрират
Коментари Харесай

Студенти и медици на протест в Алжир, искат президентът Бутефлика да се оттегли

Хиляди студенти, към които се причислиха работещи в опазването на здравето, показват през днешния ден в Алжир, в деня на годишнината от края на войната за самостоятелност, с цел да изискат още веднъж отдръпването на президента Абделазиз Бутефлика, който през вчерашния ден за следващ път съобщи, че няма желание да се откаже от поста си, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Студентите поемат отговорност, системата бяга от отговорност! ", "Гневни студенти отхвърлят удължаването (на мандата на държавния глава) ", скандират студенти от разнообразни висши учебни заведения, събрали се в центъра на столицата.

Към тях се причислиха и доста лекари и медицински сестри.

"19 март 1962 година: завършек на войната в Алжир, 19 март 2019 година: начало на смяната на системата ", написа на афиш, който засяга влизането в действие преди 57 години на прекратяването на огъня, поставило завършек на войната за самостоятелност (1954-62) против френската колониална власт.

Местни медии и обществени мрежи оповестяват за демонстрации на студенти и медицински експерти и в други алжирски градове.

По тротоарите в центъра на столицата доста минувачи и търговци показват поддръжката си за студентите и подемат възгласите им.

"Направете като динозаврите, изчезнете! " и "Геолозите изискват всеобщо измиране на държавното управление ", гласят хумористични текстове на плакати, носени от студенти по геология.

Частните алжирски медии през днешния ден подлагат на критика доста сурово новото писмо на президента Бутефлика, в което той удостоверява желанието си да остане на власт и след края на мандата си.

"Това е освен това от непримиримост, това е рискова безнаказаност ", написа в публицистичната публикация излизащият на френски ежедневник "Либерте ".

Според "Уатан " - различен ежедневник, издаван на френски, президентът не отговоря на националното искане да напусне системата. Същото установи и арабският в. "Хабар ", съгласно който Бутефлика не е дал отговор на настояванията на хората в писмото си.

По време на визитата си в Москва алжирският външен министър Рамтан Ламамра разгласи, след среща с съветския си хазаин Сергей Лавров, че президентът Бутефлика ще съобщи властта на наследника си по "открит и транспарантен метод " след избори, чиято дата ще бъде избрана "скоро ", съобщи Агенция Франс Прес.

"Президентските избори ще се проведат при нови условия: за пръв път в историята на страната ще могат да вземат участие всички искащи ", уточни министър Ламамра и добави, че изборите за пръв път ще бъдат следени от самостоятелна изборна комисия.

"След това, алжирската съпротива ще има опцията да взе участие по-активно в работата на държавното управление ", добави Ламамра.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР