Хиляди синдикалисти, учители, студенти и местни индианци протестираха на 21

...
Хиляди синдикалисти, учители, студенти и местни индианци протестираха на 21
Коментари Харесай

Хиляди на протести в Колумбия

Хиляди синдикалисти, учители, студенти и локални индианци стачкуваха на 21 октомври в Колумбия срещу обществената и икономическа политика на президента Иван Дуке, убийствата на правозащитници и полицейското принуждение, предадоха осведомителните организации. Демонстрациите са част от спорадичните митинги в Колумбия, които започнаха в края на предходната година, припомня Ройтерс. Тринайсет души починаха при митинги през септември против полицейското принуждение, напомня организацията.

Правителството предизвести стачкуващите за риска от заразяване с новия ковид. Колумбия, която бе в карантина повече от пет месеца, евентуално ще доближи един милион инфектирани през уикенда. Министерството на здравеопазването и обществената отбрана заяви за нови 7561 заразени, с които общият брой на случаите на Ковид-19 набъбна на 981 700, съобщи ТАСС. Смъртните случаи за деня са 192, а общо от началото на пандемията - 29 464.

Протестиращите упорстват за редица отстъпки от страна на държавното управление, като обезпечен приход за хората, които са изгубили работата си по време на пандемията, повече средства за опазване на здравето и обучение и ограничения против насилието. Лидери на протестиращите желаеха среща с президента Дуке, с цел да обсъдят убийствата на деятели, които държавно управление приписва на незаконни банди и леви бунтовници.

Президентът Иван Дуке съобщи за залавянето на водача на някогашната бунтовническа формация, обвързвана с трафик на опиати, Лос Пелусос. Според управляващите водачът на Лос Пелусос, с прякор Кондора, е обвързван с убийствата на деятели на гражданското общество.

Около 10 000 индианци пътуваха в продължение на четири дни, с цел да дойдат в Богота за митингите тази седмица. Те желаеха среща с президента Дуке, само че той не одобри поканата, осведоми ДПА.

В столицата се състояха няколко митинга, на които стачкуващите развяваха лозунги, флагове и балони, и минаха под звуците на барабани през централния площад Боливар. Подобни мирни митинги се състояха в към 20 градове в страната, осведоми ДПА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР