Хиляди ще се стекат в местността „Дюлите“ край Хисар този

...
Хиляди ще се стекат в местността „Дюлите“ край Хисар този
Коментари Харесай

Хиляди се стичат в Хисар, гърмят пушки и пищови, хайдути показват как се пази българщината

Хиляди ще се стекат в местността „ Дюлите “ край Хисар този уикенд, с цел да вземат участие в едно от най-мащабните и родолюбиви събития в България. На 30 юни, 1 и 2 юли ще се организира Българският събор „ Хайдут Генчо “.

На голямата спонтанна сцена в борба ще влязат юнаците от съдружие „ Хайдути “ с ръководител Анко Лаловски. Възстановката ще пресъздаде боевете с башибозука, в които са взели участие локалните войводи от квартал Момина баня. Хайдут Генчо е героят, който се е борил за освобождението на района и е водил четата против поробителите. И през днешния ден локалния воин е издиган в фетиш, а голямото фолклорно събитие е отдадено на него. На място „ Хайдути “ са сложили паметна плоча. Предстои построяването на голям монумент на героя, който ще бъде подложен в Момина баня, от където той е бил родом, заяви Лаловски.



„ Хайдут Генчо “ се организира за втора поредна година. От всички краища на България ще се стекат хиляди самодейци от десетки танцови и фолклорни обединения. Ще има конкурс за достоверна носия, джигитовка, нестинарски танци, кукери, пехливански битки. Най-силните аплодисменти обира възстановката „ Хайдут Генчо “. В нея ще вземат участие „ Хайдути “ и други обединения, дружно със школата по български бойни умения „ Багатур “. Възстановката ще бъде показана на втория ден и ще стартира в 19 часа.

Майстори от страната ще показват онлайн своите умения в разнообразни занаяти. Членовете на съдружие „ Хайдути “ ще бъдат облечени в достоверни носии и ще носят истински, старинни оръжия. И през трите дни на събитието ще има осъществяване на български музикални принадлежности, ще се пеят песни, ще се играят национални хора, ще се чуват обети за освобождението на Родината.



Входът за събитието ще е 10 лв. за трите дни, за локалните ще е гратис. Единственото изискване на уредниците е всички да бъдат облечени в национални носии. Тези, които нямат, могат да си наемат от търговци, които ще са на място. Приходите от събора ще бъдат вложени в построяването на паметника на хайдут Генчо. Всеки, който желае, може да подкрепи финансово благородната самодейност.

Банка ДСК – клон Хисаря, IBAN BG30STSA93000023523893, BIC: STSABGSF, Сдружение Хайдути.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР