Хиляди се събраха в центъра на Флоренция, за да отдадат

...
Хиляди се събраха в центъра на Флоренция, за да отдадат
Коментари Харесай

Хиляди изпращат с почит италианския режисьор Дзефирели

Хиляди се събраха в центъра на Флоренция, с цел да отдадат респект на италианския кино и оперен режисьор Франко Дзефирели, който умря през уикенда.

Ръкопляскания избухнаха, когато катафалката с ковчега дойде на „ Палацо Векио “ във Флоренция. Тълпата още веднъж посрещна с овации внасянето му около репликата на Статуята на Давид на Микаланджело вътре в постройката. Той ще престои там един ден, оповестява Агенция Франс Прес.

Дзефирели умря в събота на 96-годишна възраст. Погребението му ще се състои във вторник в 11:00 ч. (09:00 централно гринуичко време) в катедралата „ Санта Мария дел Фиоре “.

Дзефирели построи интернационална известност с адаптиране на класиката към екрана, в това число на доста от пиесите на Шекспир, привличайки огромни звезди.

Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър са участници в неговата акомодация от 1967 година на “Укротяване на опърничавата ”, а режисьорът е номиниран за “Оскар ” за неговата екранизация на “Ромео и Жулиета ” от 1968 година с тогавашната звезда Оливия Хъси.

Той режисира Мел Гибсън през 1990 година в акомодацията си на “Хамлет “ с присъединяване на звезди като Глен Клоуз, Алън Бейтс, Пол Скофийлд и Йън Холм.

Той също по този начин режисира опери на влиятелни подиуми по света.

Дзефирели беше горделив с родния си град Флоренция, за който направи документалния филм през 1966 година “Per Firenze ” ( “За Флоренция ”), малко след опустошителните наводнения там. Ричард Бъртън участваше в него като повествовател и филмът събра 20 милиона $ за възстановителни работи в града.

Дзефирели сътвори и фондация в града, отдадена на превръщането на неговата работа в необятно налична – освен във връзка с неговите филми, само че и с обширна библиотека и доста скици за оперните му продукции.

Той ще бъде положен в фамилния параклис на гробището „ Порте Санте “ във Флоренция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР