Хиляди сърби излязоха по улиците на Белград и страната, за

...
Хиляди сърби излязоха по улиците на Белград и страната, за
Коментари Харесай

Хиляди в Сърбия срещу режима на Вучич: блокирани магистрали и мостове

Хиляди сърби излязоха по улиците на Белград и страната, с цел да стачкуват против режима на Александър Вучич, корупцията и анулацията на Закона за референдума.

Протестът на жители и природозащитници в няколко града в Сърбия стартира с авансово оповестената едночасова обсада на пътищата. Като причина за радикализирането на митингите те показаха приемането на Закона за референдума и националната самодейност и на Закона за експроприацията.

Протестиращите в началото се събраха пред Двореца на правораздаването в Белград, откъдето се разделиха на няколко групи.

Активисти на неправителствени организации и жители блокираха придвижването край център Сава и в двете направления. В същото време от рейса слязоха към 40 служители на реда с екипировка за разпространяване на демонстрации, оповестява РТС.

Граждани и деятели в ранния следобяд направиха несполучлив опит да пробият полицейския кордон, с цел да блокират за един час моста " Газела ". След това протестиращите се насочиха към ул. " Кнез Милош ". Полицейски кордони бяха ситуирани на входовете на моста и блокираха достъпа на жителите до него.

Протестиращи блокираха Варадинския мост в Нови Сад, където е ангажирана жандармерията. Стигна се до конфликти сред жители и силите на реда, а придвижването в тази част на града е затворено.

Полицията се опита да съобщи на единия от уредниците на митингите Сава Манойлович решение за възбрана на митинга и на опита за блокиране за един час на автомагистралата към Мостар. Той отхвърли да одобри акта и разгласи, че блокадата, планувана за 14 часа, въпреки всичко ще се състои, без значение от всички последствия, както и че осъзнава, че прави закононарушение.

Причината за отхвърли за осъществяване на митинга, е, че информацията за него е подадена късно - едвам в петък, а законовият период е пет дни. Манойлович изясни, че противоречивите промени в Конституцията, както и Законът за експроприацията също са признати в по-кратки периоди.

Активистът бе предизвестен, че блокадата на интернационалния кулоар 10 може да се третира като закононарушение.

В отговор Манойлович съобщи, че автомагистралата ще бъде затворена и няма да има набези против полицията, като прикани чиновниците на Министерство на вътрешните работи да се въздържат.

От Министерство на вътрешните работи разгласиха и известие, в което осведомиха обществеността, че всяко блокиране на придвижването, както и провеждането на неразрешени манифестации, е нарушаване на закона. Посочва се, че „ всеки забранен протест, изключително когато се организира по пътищата и мостовете, съставлява огромен риск и основава заплаха както за участниците в придвижването, по този начин и за участниците в митинга ". Тъй като информацията за митингите не е предоставена навреме, полицията не може да ги обезпечи и да подсигурява сигурността. „ Цялата отговорност за всичко, което може да се случи, е на уредниците на неразрешените манифестации ", се споделя в известието.

Саво Манойлович - представител на самодейността Go for Change, съобщи пред кореспонденти, че е наясно, че блокирането на придвижването нарушава закона, само че е подготвен да понесе следствията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР