Хиляди са т.нар. вуду-манастири в африканската държава Бенин. Отчаяни родители

...
Хиляди са т.нар. вуду-манастири в африканската държава Бенин. Отчаяни родители
Коментари Харесай

Децата от вуду-манастирите и защо ги затварят там

Хиляди са така наречен вуду-манастири в африканската страна Бенин. Отчаяни родители затварят там болните си деца с вярата, че вуду-магията ще ги излекува и ще прогони злите духове от телата им, споделя "Дойче веле ".

13-годишата Хундеджи е била три години в манастир. Три години страдания, без никакъв контакт с външния свят. Там е научила танца на бога на гръмотевиците, който се знае от малко на брой.

"Най-лошото беше, че не можех да виждам фамилията си. В манастира нямаше особено място, където да вървим по потребност или да се измием. Постянно гладувахме, тъй като храната все не доближаваше ", споделя момичето.

Хундеджи живее в малко село, където вуду-ритуалите са неизменима част от делника.

Ежедневие е и това: затварят децата за години в манастир, с цел да ги излекуват от заболявания и да прогонят неприятните духове от телата им.

На 8-годишна възраст Хундеджи постоянно страдала от болки в корема и висока температура. Майка ѝ я завела в болничното заведение, само че лекарите не могли да оказват помощ. Селският нравствен лидер я посъветвал да изпрати Хундеджи на лекуване в манастир.

Оракулът споделил, че с цел да бъде излекувана, би трябвало да бъде омилостивен Богът на гръмотевиците. А съгласно вярванията, това изисква години в цялостна изолираност. През това време децата не вървят на учебно заведение - делникът им се състои от молебствия, танци и проучване на вуду-език.

По думите на майка ѝ, тя е знаела, че на това място щерка ѝ ще страда доста и няма да има задоволително храна.

Мястото на ужасните мемоари на невръстното момиче се намира в самия център на селото, единствено на няколко метра от къщата на Хундеджи.

"Молитвите и билките ме излекуваха за три месеца. Въпреки това трябваше да остана в манастира ", споделя тя.

В манастира издълбават на лицето на момичето племенния знак.

"Белезите са от ножче за бръснене. Много болеше. Това е знакът на Бога на гръмотевиците ", изяснява 13-годишната Хундеджи.

Много от децата в манастира имат белези -по лицето или по гърдите. Издълбаването на знаци по тялото е неизменима част от вудуто. И при тази гала ножът играе основна роля. По време на този танц обаче децата не се нараняват същински.

Постепенно традицията да се затварят деца в манастири се премисля.

Хуманитарни организации са съумели да убедят висшия нравствен лидер от Централен Бенин да подпише контракт, според който престоят на децата в манастир не трябва да продължава повече от три месеца. Благодарение на новата стратегия децата могат да посещават учебно заведение.

Няколкостотин духовни водачи и локални държавни представители са подписали контракта, посредством който през предходната година от манастирите са били освободени над 1000 деца. Всички те са се върнали при фамилиите си и още веднъж вървят на учебно заведение.

За Хундеджи връщането към естествения делник не било по никакъв начин елементарно.

"Спомням си, че първоначално не можах да разпозная приятелките си. Много ме беше позор ", споделя тя.

След трите години, прекарани в цялостна изолираност, Хундеджи към момента има компликации в учебно заведение. Но до довеждане докрай ѝ остават още четири години, през които се надява да навакса всичко пропуснато.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР