Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени

...
Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени
Коментари Харесай

Хиляди румънци отново протестират срещу корупцията

Хиляди румънци се включиха за втори следващ ден в антиправителствени митинги, откакто по време на вчерашната демонстрацията се стигна до конфликти сред протестиращи и полиция и 455 души, в това число трийсетина служители на реда за битка с безредиците, имаха потребност от лекарска помощ.

Вижте във видеото директното включване на Даниела Димитрова.

И довечера протестиращи се събраха пред постройката на държавното управление в Букурещ, на същото място, където през вчерашния ден се стигна до принуждение. Те носеха румънски флагове и знамето на Европейски Съюз и скандираха: " Не се опасявайте! Румъния ще се надигне! ". Полицията ограничи придвижването на коли в региона.

Критици на ръководещите споделят, че Румъния е престанала да се бори с корупцията, откогато през 2016 година на власт е пристигнала социалдемократическата партия. Недоволните приканват държавното управление да подаде оставка и да насрочи нови избори.

Полицията отбрани потреблението на мощ през вчерашния ден против стачкуващите и сподели, че столичните управляващи са им споделили да разчистят площад " Виктория ", че стачкуващите няколко пъти са били предизвестени да се разпилян, само че не са се подчинили.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи против протестиращите, някои от които замеряха служителите на реда с камъни, бутилки и димки.

Вътрешният министър Кармен Дан сподели, че силите на реда са работили не против мирните стачкуващи, а единствено против рискови хулигани, които атакували " държавната власт ". Но президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото държавно управление, осъди " жестоката интервенция " на силите за битка с вълнения.

Трима публицисти споделиха, че също са били жертва на полицейско принуждение. Сред тях е и оператор на австрийската социална телевизия, който отразявал през вчерашния ден митинга и бил ударен с палка.

Сред протестиращите през вчерашния ден имаше доста румънци, работещи в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР