Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени

...
Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени
Коментари Харесай

Хиляди румънци излязоха на протест за втори ден срещу корупцията в Букурещ

Хиляди румънци се включиха за втори следващ ден в антиправителствени митинги, откакто по време на вчерашната демонстрацията се стигна до конфликти сред протестиращи и полиция и 455 души, в това число трийсетина служители на реда за битка с безредиците, имаха потребност от лекарска помощ, съобщи Българска национална телевизия.

50,000+ at the #Bucharest protest right now. pic.twitter.com/hD0SO0Oyk4

— Tara Skurtu (@TaraSkurtu) 11 август 2018 година

И довечера протестиращи се събраха пред постройката на държавното управление в Букурещ, на същото място, където през вчерашния ден се стигна до принуждение. Те носеха румънски флагове и знамето на Европейски Съюз и скандираха: „Не се опасявайте! Румъния ще се надигне!“. Полицията ограничи придвижването на коли в региона.Критици на ръководещите споделят, че Румъния е престанала да се бори с корупцията, откогато през 2016 година на власт е пристигнала социалдемократическата партия. Недоволните приканват държавното управление да подаде оставка и да насрочи нови избори.

Полицията отбрани потреблението на мощ през вчерашния ден против стачкуващите и сподели, че столичните управляващи са им споделили да разчистят площад „Виктория“, че стачкуващите няколко пъти са били предизвестени да се разпилян, само че не са се подчинили.

#AntiGovernment#Protest in #Bucharest.Day 2. pic.twitter.com/1R3bBqmi4f

— Andreea Enache (@andreea_mihaela) 11 август 2018 година

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи против протестиращите, някои от които замеряха служителите на реда с камъни, бутилки и димки.

Вътрешният министър Кармен Дан сподели, че силите на реда са работили не против мирните стачкуващи, а единствено против рискови хулигани, които атакували „държавната власт“. Но президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото държавно управление, осъди „жестоката намеса“ на силите за битка с вълнения.

Трима публицисти споделиха, че също са били жертва на полицейско принуждение. Сред тях е и оператор на австрийската социална телевизия, който отразявал през вчерашния ден митинга и бил ударен с палка.

Сред протестиращите през вчерашния ден имаше доста румънци, работещи в чужбина.

In #Braşov#Romania at a time when the power of the politicians is a major issue for many Romanians. We saw passionate and peaceful protest & didn’t witness any inappropriate authority intervention such as seen in #Bucharest. pic.twitter.com/bRrSDgGLYN

— Gavin Brown (@GAVLABROWN) 11 август 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР