Хиляди румънци протестираха срещу промените в съдебната система. Според медии

...
Хиляди румънци протестираха срещу промените в съдебната система. Според медии
Коментари Харесай

Хиляди румънци протестираха срещу промените в съдебната система

Хиляди румънци стачкуваха против измененията в правосъдната система. Според медии в Букурещ стачкуващите са били към 10 000, а по-малки митинги е имало в още 10 града. Недоволството е против декрет на държавното управление, който трансформира метода на предопределение на водещите прокурори. Според стачкуващите измененията подкопават независимостта на правосъдната система.

Румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) се причислява към митингите против признатото предходната седмица от държавното управление изключително разпореждане, което внася промени в правосъдното законодателство, оповестява Аджерпрес.

Общото заседание на прокурорите от ДРПОПТ е взело решение за всекидневно спиране на активността сред 8 и 12 часа в интервала от 26 февруари до 8 март, като в този период ще бъдат решавани единствено незабавни случаи, свързани с арести, или други нетърпящи отсрочване оперативни обстановки.

Снимка: EPA

Решението е взето с гласовете на 221 от общо 231 участвали прокурори, отбелязва уеб сайтът Зиаре, който дефинира митингът на дирекцията, известна още като " прокуратура за битка с мафията ", като " невиждана акция ".

" Прокурорите от ДРПОПТ стачкуват против метода, по който изпълнителната власт в качеството на делегиран законодател реши да одобри четвърто законодателно изменение в период от шест месеца посредством изключително разпореждане в правосъдното законодателство – органични нормативни актове, от чиято изясненост и предсказуемост зависи естественото действие на правосъдната система ", се показва в известие на ДРПОПТ.

Снимка: EPA

Прокурорите акцентират, че тези съществени промени са в положение да обиден както активността на Висшия съвет на магистратурата и на прокуратурите, по този начин също цялостното действие и непоклатимост на правосъдната система.

В петък редица прокуратури и съдилища в страната оповестиха начало на серия от протестни дейности против противоречивото разпореждане, а нощес румънци от цялата страна излязоха на улицата, с цел да изразят солидарността си с магистратите.

Висшият съвет на магистратурата също прикани през днешния ден държавното управление да отдръпна постановлението.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР